Şanlıurfa Müzesi'nde yer alan cam eserler
Glass works in Şanlıurfa Museum
  1. Tez No: 503295
  2. Yazar: ÖZGÜR MARANGOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa Müzesi, Cam, Unguentarium, Fırın
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Camın hammaddesi, renklendirilmesi, üretim tarihi, yapım teknikleri ve cam fırınları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Şanlıurfa Müzesi'nde yer alan ve müzeye satın alma yoluyla kazandırılan 141 cam eser üzerinde çalışılmıştır. Çeşitli formlarda ve farklı dönemlere ait cam eserler yer almaktadır. Eserler 13 farklı gruba ayrılarak incelenmiştir. Her grup kendi içerisinde farklı tiplere ayrılmaktadır. Roma İmparatorluk Dönemi, Erken Bizans Dönemi ve İslami Döneme ait cam eserlerden oluşmaktadır. Roma Dönemine ait cam eserlerin sayısı daha fazladır. Serbest üfleme, kalıba üfleme, kesme tekniği ve çökertme gibi farklı yöntemlerle yapılmıştır. Genellikle parfüm, krem, sürme gibi kozmetik ürünleri muhafaza etmek için kullanılan kaplardır. Eserlerin gelişimleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çizimleri yapılmış ve fotoğrafları çekilmiştir. Nerelerde üretilmiş olabileceği araştırılmıştır. Anadolu ve Anadolu dışındaki benzerleriyle karşılaştırılmıştır. Genellikle Akdeniz ve Yakın Doğu cam eserleriyle benzerlik göstermektedir. Şanlıurfa Müzesi'nde yer alan cam eserler Roma Dönemi ve İslami Dönem cam sanatının gelişimini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
General information about glass raw materials, coloring, production date, construction techniques and glass furnace are given. It is studied on the 141 glass artifacts which were placed in the Şanlıurfa Museum and acquired through the purchase to the museum. Various forms and glass works from different periods take part in museum. The works have been examined in 13 different groups. Each group is divided into different types within itself. It consists of glass works belong to Roman Empire Period, Early Byzantine Period and Islamic period. The number of glass works belonging to the Roman period is higher. They were made by using different methods such as blowing technique, mold-blown technique, cutting and breaking. They are usually used to preserve cosmetic products such as parfumes, creams, kohls. The developments of the works are discussed in detail. Their drawings were made and photographs were taken. İt has been investigated where they may have been produced. They were compared with their similarities in Anatolia and outside of Anatolia. They are generally similar to the glass works of the Mediterranean and Near East. The glass works at the Şanlıurfa Museum reflect the development of the glass art of the Roman period and the Islamic period. Keyword: Şanlıurfa Museum, Glass, Unguentarium, Furnace