Geri Dön

Yenice (Tarsus) kuzeyi neojen istifinin mikropaleontolojik incelenmesi ve ortamsal özellikleri

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 50335
  2. Yazar: GÜLDEMİN ÖĞRÜNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİKE NAZİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

ÖZET Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 94/75 no'lu proje kapsamında gerçekleştirilen bu çalışma Tarsus'a bağlı Yenice kasabasının kuzey kesiminde yapılmıştır. Adana Baseni'nin Geç Miyosen-PIiyosen sınırında, özellikle Messiniyen döneminde yaşanan paleocoğrafîk olaylar, sedimantolojik ve paleontolojik veriler ışığında aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu amaç için 6 sedimantolojik kesit ölçülerek 127 örnek derlenmiştir. Yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda yıkanan örnekler içindeki ostrakod ve foraminifer içeriği tespit edilerek ostrakodlar 25 cins ve 41 tür olarak saptanmıştır. Bunun yanında değerlendirilen bentik ve planktik foraminiferler ile ostrakodlann ortam ayırd edici özellikleri, bölgedeki birimlerin litolojik özellikleri ve stratigrafîk konumlan gözetilerek, çalışma yerinin ortamsal yorumu ve paleocoğrafîk evrimi ortaya konmuştur. Çalışma içinde ayrıca, Messiniyen'de gerçekleşen Tuz Krizi'nin tüm Akdeniz Havzalarmdaki etkileri literatür taraması şeklinde araştırılarak, çalışma bölgesiyle kronostratigrafik ve biyostratigrafık deneştirimi yapılmıştır. Çalışma bölgesinin güneye eğimli sedimanter kayaçlan, tabanda Kuzgun Formasyonu'nun Tortoniyen yaşlı sığ denizel çökellerinden oluşmaktadır. Çakıllı kumtaşı, kumtaşı, silttaşı ve kiltaşı içeren bu çökeller, makro ve mikrofosilce zengindirler. Messiniyen'de yaşanan Tuzluluk Krizi ile çökelen evaporitik oluşumlar ve bunlarla eş yaşlı olan akarsu sedimanlan, Handere Formasyonu'nun taban seviyelerini oluşturur. Bu çalışmayla, Kuzgun Formasyonu ile Handere Formasyonu arasındaki sınır, yukarıda bahsedilen kriz süreci sonucunda yaşanan ortamsal değişim ve biyolojik krizin varlığı nedeni ile, bu iki formasyon sınırının, evaporitlerin olduğu yerde evaporitlerin alandan, olmadığı yerde ise akarsu seviyelerinin altından geçirilmesi gerekliliği ortaya konmuştur. Akdeniz'de yaşanan bu tuz krizinden sonra, inceleme alanında yeniden bir transgresyon başlayarak, Pliyosen'de sığ denizel klastiklerin çökelmesine olanak vermiştir.

Özet (Çeviri)

93 SUMMARY This study has been supported by Çukurova University Resarch Foundation (F.B.E. 94-75) including an area whichis located in the North of Yenice town. Geological events at the Late Miocene-Pliocene Boundary in the Adana basin, especially Messinian time, have been explained with the sedimantological and paleontological evidences. For this purpose 6 sedimantological logs have been measured and 127 samples have been collected. According to the results of the laboratory studies 25 genus and 41 species of ostracoda have been determined. Ostracoda, planctic and bentic foraminiferas, lithological characteristics and stratigraphic properties of units in the study area have been utilized. The effects of the Messinian Salinity Crises on the Mediterrenean Basins have been resarched and correlated chronostratigraphicaly and biostratigraphicaly with different parts of the basin. Gently southwardly dipping Tortonian aged shallow marine Kuzgun Formation sediments are located at the basal parts of the study area. These deposits consist of conglomerate, conglomeratic sandstone, sandstone, siltstone, claystone and they contain makro and microfossils. Evaporitic and fluvial deposits related to Messinian Salinity Crisis covered the basal parts of Handere Formation. This Crisis caused environmental changes and biological changes. It is suggested that, the boundary of the Kuzgun and Handere Formations must be under the evaporitic or fluvial units because this conditions.. After the crisis, transgressive shallow marine sediments have started to deposit at the Pliocene time.

Benzer Tezler

  1. Yenice'nin (Tarsus-Mersin) nüfus ve yerleşme özellikleri

    Population and settlement characteristics of Yenice (Tarsus-Mersin)

    AYŞİN BURĞAÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    CoğrafyaFırat Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇAĞLIYAN

  2. An Analysis of the opinions of instructors and students towards the problems related with reading activities in reading classes

    İngilizce okuma derslerindeki etkinliklere yönelik sorunlara ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi

    MELTEM KAYIŞOĞLU KORKMAZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2000

    Eğitim ve ÖğretimGaziantep Üniversitesi

    İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELİF LEYLA TOPRAK

  3. Zeminde gerilme dağılışının üç parametreli anizotropi tanımlanması ile araştırılması

    Investigating stress distrubution in the soil via the identification of three parameter anisotropy

    HÜSEYİN AY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    İnşaat MühendisliğiDicle Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. TAHA TAŞKIRAN

  4. Bazı nektarin çeşitlerinin derim olum zamanlarının, muhafaza sürelerinin ve manav ömürlerinin belirlenmesi

    The determination of harvest time, storage and shelf life of some important nectarine cultivars

    MURAT ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    ZiraatMustafa Kemal Üniversitesi

    Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. ERHAN ÖZDEMİR

  5. Adana yöresi buğday ekilişlerinde kök hastalıkları nedenlerinin araştırılması

    The investigation of the root diseases reasons in the wheat sowing in the Adana region

    ESRA UYANIK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    ZiraatÇukurova Üniversitesi

    Bitki Koruma Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR