Bazı nektarin çeşitlerinin derim olum zamanlarının, muhafaza sürelerinin ve manav ömürlerinin belirlenmesi
The determination of harvest time, storage and shelf life of some important nectarine cultivars
- Tez No: 167504
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nektarin, derim olumu, muhafaza, manav ömrü, Nectarine, harvest time, storage, shelf life
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET BAZI NEKTARIN ÇEŞİTLERİNİN DERİM OLUM ZAMANLARININ MUHAFAZA SÜRELERİNİN VE MANAV ÖMRÜLEMNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmanın amacı, Mersin (Tarsus/Yenice) yöresinde yetiştirilen bazı önemli nektarin çeşitlerinin (Big Top, Perfect Delight ve Venus) derim olum zamanlarının, muhafaza sürelerinin ve manav ömrülerinin belirlenmesidir. Meyvelerin derim olum zamanlarının saptanmasında, meyve ağırlığı (g), meyve eni (mm), me>ve boyu (mm), meyve yüksekliği (mm), meyve kabuk rengi (L* a* b*), meyve eti rengi (L* a* b*), meyve eti sertliği (kg k), SÇKM (%), meyve suyu pH'sı, titre edilebilir asit (g malik asit/100 mi) içerikleri ve SÇKM/asit oranlan incelenmiştir. Çeşitlerin derim olum zamanlarının ekolojik şartlara bağlı olarak değişim gösterdiği saptanmıştır. Muhafaza amacı ile meyveler, 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 56 gün süreyle depolanmıştır. Manav ömrünü belirlemek için depolama sırasında her hafta soğuk hava deposundan 3 yinelemeli olarak çıkartılan meyveler 20°C sıcaklık ve %65-70 oransal nem koşullarında 6 gün bekletilmişlerdir. Soğukta muhafaza sırasında haftalık olarak ve manav koşullarında bekletme sırasında 2 gün aralıkla periyodik olarak alınan meyve emeklerinde, ağırlık kaybı (%), meyve kabuk rengi (L* a* b*), meyve eti rengi (L* a* b*), meyve eti sertliği (kg-k), SÇKM (%), meyve suyu pH'sı, titre edilebilir asit (g malik asit/100 ml) içerikleri ile fizyolojik ve mantarsal bozulmalar saptanmıştır. Soğukta muhafaza süresi uzadıkça, manav koşullarında dayanma süresi azalmıştır. Verus çeşidinin soğukta muhafaza süresi ve manav ömrü, Perfect Delight ve Big Top çeşitlerine göre daha fazla olmuştur. 2004, 172 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE DETERMINATION OF HARVEST TIME, STORAGE AND SHELF LIFE OF SOME IMPORTANT NECTARINE CULTTVARS The objective of this study to determine harvest time, storage and shelf life of some important nectarine cultivars grown in Mersin (Tarsus/Yenice). In order to determine harvest time, fruit weight (g), fruit length (mm), fruit width (mm), fruit height (mm), skin color (L*, a*, b*), flesh color (L*, a*, b*), fruit flesh firmness (kg force), total soluble solids (%), pH, titretable acidity (g malic acid / 100 ml) and TSS/acidity were studied. The harvest time of cultivars changed to ecological conditions were determined. Fruits were were kept at 0°C and % 85-90 °C relative humidity for 56 days to determine cold storage conditions. In additon, three replicates of fruits taken from cold storage at week interval were kept at 20°C and % 65-70 °C relative humidity for 6 days to determine shelf life. Percent weight loss, skin color (L*, a*, b*), flesh color (L*, a*, b*), fruit flesh firmness (kg force), total soluble solids (%), pH, titretable acidity (g malic acid/100 ml), physiological and fungal disorders were determined in fruit samples taken during cold storage at a week intervals and in fruit samples kept at at 20 °C at two-day interval. As storage period was extended, shelf life was shortended. Venus cv. had longer storage and shelf life than Perfect Delight and Big Top. 2004, 172 pages