Hastanemiz çocuk nöroloji hastalarında uygulanan ENMG (Elektronöromiyografi) sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilerek motor ve duyu sinirlerinin ENMG normal değer aralıklarının belirlenmesi
Statistical evaluation of electroneuromyography results from child patients and determination of normal ENMG ranges for motor and sensory nerves
  1. Tez No: 503360
  2. Yazar: CANSU BÜYÜKDEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ENMG, çocuk, ENMG, children
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
HASTANEMİZ ÇOCUK NÖROLOJİ HASTALARINDA UYGULANAN ELEKTRONÖROMYOGRAFİ SONUÇLARI İSTATİSTİKSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLEREK MOTOR VE DUYU SİNİRLERİNİN ENMG NORMAL DEĞER ARALIKLARININ BELİRLENMESİ Elektronöromyografi (ENMG) fonksiyonel anormallikleri ortaya koymakta ve yapısal anormalliklerin fonksiyonel kayba yol açıp açmadığını belirlemede kullanılan bir testtir. Bu konuda, çocuk hastaların verileri erişkin verilerine göre, henüz tam aydınlatılmış değildir. Daha önceki çalışmalarda verileri etkileyecek ısı, yaş, boy parametreleri ile aynı zamanda etnik köken ve dermografik değişiklikler de gösterilmiştir. Bu nedenle, daha aydınlatıcı ve kolay değerlendirme sağlanabilmesi için her hastanenin kendi alt ve üst sınırlarını belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda 2009-2016 yılları arasında ENMG çekilmiş hastaların sağlam taraf verileri kullanılarak yaptığımız 249 hastaya ait sağ ve sol extremite verilerden oluşan çalışmada, duyu ve motor sinirler için distal latans, amplitüd, hız verilerinin minimum, maximum ve median değerlerini saptadık. Çalışmadaki hastaların verilerinin 252 'si kız (%50.8), 244 'ü erkek (%49.2) 'ten oluşmaktadır. Bu sinirlerden mevcut veriler yaş grupları olarak 0-3 ay, 3-6 ay, 6-12 ay, 12-24 ay, 24-48 ay, 48-72 ay, 72-120 ay, 120-168 ay, 168-216 ay şeklinde gruplandırıldı. Duyusal sinir sonuçlarında, yaş ile median distal latans, amplitüd ve hız arasında pozitif korelasyon saptandı. Yaş ile duyusal ulnar sinirin distal latans, amplitüd ve hızı arasında pozitif korelasyon, aynı zamanda yaş ile radial distal latans ve hız arasında pozitif korelasyon saptandı. Motor sinir sonuçlarında ise: yaş ile median amplitüd ve hız arasında pozitif korelasyon saptandı. Yaş arttıkça motor radial sinir distal latans ve tibial latansın da artarak pozitif korelasyon gösterdiği görüldü. Aynı zamanda literatürle uyumlu olarak, çocuklarda duyusal sinir iletim hızının erişkin değerlerine ulaşması 4 yaş civarını bulduğu görülmüştür. Çalışmamız, her bölümün kendi sınır değerlerini yansıtan daha çok sayıda verileri içeren ENMG çalışmalarına gereksinim olduğunu düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
STATISTICAL EVALUATION OF ELECTRONEUROMYOGRAPHY RESULTS FROM CHILD PATIENTS AND DETERMINATION OF NORMAL ENMG RANGES FOR MOTOR AND SENSORY NERVES Electroneuromyography (ENMG) is a test to reveal functional anomalies and determine whether structural anomalies lead to functional loss. The data of child patients are not yet fully established in comparison to adult patients. In the previous studies, factors such as temperature, age, height parameters which affect the data have been presented along with ethnicity and dermographic variations. For this reason, it is necessary for each hospital to determine its own upper and lower limits in order to provide more informative and easy evaluation. In this study we have detected the minimum, maximum and median values ​​of distal latency, amplitudes, and velocity data for sensory and motor nerves in a study of 249 patients using normal data of ENMG patients between 2009 and 2016. 252 of the data attained during the study were from female patients (50.8%) and 244 were from male patients (49.2%). The data from these nerves are clustered within age groups of 0-3 months, 3-6 months, 6-12 months, 12-24 months, 24-48 months, 48-72 months, 72-120 months, 120-168 months, 168-216 month. Sensory nerve results showed a positive correlation between age and median distal latency, amplitudes, and velocity. There was a positive correlation between age and distal latency, amplitudes and velocity of sensory ulnar nerve, and a positive correlation between age and radial distal latency and velocity at the same time. A positive correlation was found between age and median amplitudes and speeds in motor nerve results. As age increases, motor radial nerve distal latency and tibial latency also increases, showing a positive correlation. In accordance with the literature, it has been found that the rate of sensory neurotransmission in children reaches adult values around the age of 4. Our study suggests that each department needs ENMG studies involving a larger number of data to reflect their own limit values.