18-30 aylık bebeklerde yürüteç kullanımının bebeklerin mental, motor ve ruhsal gelişimi üzerine etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects of baby walker use on the mental, motor and psychological development of infants aged between 18 and 30 months
- Tez No: 503359
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜLBİN GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yürüteç, mental, motor, sosyal, gelişim, Baby walker, mental, motor, psychological, development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu kesitsel tanımlayıcı araştırmanın amacı 18-30 aylık bebeklerde yürüteç kullanımının, bebeklerin mental, motor ve ruhsal gelişimleri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Polikliniği'ne başvuran 18-30 ay arasındaki 200 çocuk oluşturmaktadır. Ailelerden, yüz yüze uygulanan veri toplama formu ile bilgi toplandı. Araştırmacı tarafından çocuklara Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) uygulandı, çocukların Sosyal İletişim Alan Tarama Testi (SİATT) sonuçları dosyalarından retrospektif olarak incelendi. Araştırma sonuçlarına göre yürüteç kullananlarda yürüyüş bozukluklarının görülme oranı yüksek bulundu. Yürüteç kullanan grupta parmak ucunda yürüme istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksek bulundu. Yürüteç kullanımı ile çocukların AGTE ve SİATT sonuçları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki yoktu. Her iki grupta gelişimsel açıdan belirgin sorun yoktu ancak yürüteç kullanmaya başlama zamanı ile bağımsız yürüme zamanı arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı. Yürüteç kullanan çocukların %24'ü yürütece bağlı kaza yaşamıştı. Kazaların %91,7'si yürüteçten düşme biçiminde idi. Çalışmayan anne çocukları arasında yürüteç kullanım oranı yüksek idi. Anne-baba yaşı ve eğitim seviyesi arttıkça yürüteç kullanım oranı istatistiksel açıdan anlamlı derecede azalmaktaydı. Yürüteç kullananlarda bebeğe ilk oyuncağını alma zamanı istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha geç idi. Çoğu aile çocuklarının oyalanması için yürüteç kullandıklarını belirtmekte idiler. Araştırmada çocukların %33,5'ine yaşına uygun olmayan oyuncak alındığı belirlenmiştir. Bu bulgular ailelerin oyun ve oyuncak seçimi konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini göstermekte, yürüteç kullanımının yürüme bozukluklarına sebep olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this cross-sectional descriptive study was to examine the effects of baby walker use on the mental, motor and psychological development of infants aged 18-30 months. The sample of the study was composed of 200 children who presented to Istanbul Medical Faculty, Well Child Clinic. Information was obtained through data collection form. The Ankara Developmental Screening Inventory (AGTE) was applied to the children by the investigator. The Social Communication Area Screening Test (SİATT) results of the children were examined retrospectively from their files. The findings of the study showed that the rate of gait disturbance was found to be higher in infants who used baby walker. A statistically significant positive correlation was found between use of baby walker and toe walking. No significant correlation was found between use of baby walker and the AGTE and SİATT results of the children. Ages for developmental milestones were similar in two groups. There was a positive correlation between the time to start using baby walker and the time of walking without support. The rate of baby walker usage was higher among the children of young mothers, fathers, housewives. The common reasons for families to use baby walker were found to be“to keep the baby busy”. On the other hand, 33.5% of parents bought toys suitable for their children. In conclusion our findings showed that families should be informed about selection of toys and the use of baby walkers may cause gait disturbances in children.