214 numaralı Urfa Şer'iyye Sicilinin (H. 1287-1288/M.1870-1871) 163-436 sayfalar arası transkripsiyonve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the pages 163-436 in Urfa court records numbered 214 (H. 1287-1288/Ce. 1870-1871)
- Tez No: 503408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Şer'iye Sicilleri, Hukuk, Mahkeme, Kadı, Urfa, Ottoman Empire, Court Records, Law, Court, Kadi, Urfa
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Bu çalışma ile 214 Numaralı Urfa Şer'iye Sicili'nin (H. 1287-1288/M. 1870- 1871) 163-436 sayfalar arası transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Sicil'in analizi ile Urfa şehrinin idarî, sosyal ve iktisadî tarihini aydınlatması amaçlanmıştır. Bu çalışma sonucunda, Urfa şehrinin demografik yapısı, hukukun işleyişi ve dini/etnik unsurlar hakkında bilgiler elde edilmiş ve farklı dinlere mensup kişilerin barış ve güven içerisinde yaşadıkları tespit edilmiştir. Müslümanlar ve gayr-i Müslimlerin hukuksal güvencelerden eşit ölçüde yararlandıkları ve farklı dinlere mensup kişilerin birbirlerine kefil ve vekil oldukları, borç ilişkilerine girdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Transcription and evaluation of the pages 163-436 in Urfa Court Records Numbered 214 (H. 1287-1288/CE. 1870-1871) were carried out in this study. It was aimed to illuminate the administrative, social and economic history of Urfa Province through the analysis of the records. As a consequent of this study, information on the demographic structure, functioning of the law and the religious/ethnic components of Urfa Province was obtained; and it was also established that people of different religions lived in peace and security in the province. It was determined that Muslims and non-Muslims were equally benefited from legal security and that people of different religions were guarantors and representatives of each other and entered into debt relations.