İnsan kaynakları yönetiminde işe alım süreçlerinde sosyal medyanın rolü
The role of social media in the human resources management processes
  1. Tez No: 503445
  2. Yazar: GUNEL AHMADOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Sosyal Medya, İşe Alım ve Yerleştirme, Human Resources Management, Social Media, Recruitment and Placement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Modern dünyanın yeni gelişen teknolojileri günlük ve profesyonel hayatın her alanını kapsadığı gibi, İnsan Kaynakları alanına da etkisini göstermiştir. Bu çalışmada gelişmiş bilgi-işlem teknolojileri ve dijital medyanın bir parçası olan sosyal medya kavramının insan kaynakları alanına gösterdiği etkiler incelenmiştir. Sosyal medya, günümüzde işe alım sürecinde büyük bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Artık insan kaynakları uzmanları işe alım başvurularını sosyal medya üzerinden takip ederek, aynı zamanda“Facebook”,“Twitter”,“Linked-in”ve benzeri ağlar üzerindeki iş deneyimlerini ve yetenekleri inceleyebilmekte ve özgeçmişleriyle bu bilgileri karşılaştırabilmektedir. Sosyal medyanın İnsan Kaynakları Yönetimi'nde işe alım sürecindeki rolü her geçen gün artarken, iş yaşamındaki örgütsel yapıların iş ilanları, işe alım müracaatları ve ilk değerlendirme süreçleri tamamen elektronik ortamda yapılır hale gelmeye başlamıştır. Bilgi toplumu ve dijital şirket kavramlarıyla paralel olan bu süreçte, sosyal medya - örgüt arası ortaklaşa yapılan projeler ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmada, İnsan Kaynakları Yönetimi'nde işe alım süreçlerinde önemi gittikçe artan sosyal medyanın kavramsal çerçevesinden hareketle, yeni uygulamalar irdelemektedir. İnsan Kaynakları Yönetimi'ndeki mevcut eğilimler, yakın gelecekteki gelişmeler, spesifik olarak insan kaynağının işe alım ve yerleştirme sürecinde sosyal medyanın yararları, riskleri, uygulanacak politika ve süreçler irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
In the modern day world new technologies has affected daily and professional life, as well as human resource management. This study investigates the impact of advanced information processing technologies and social media marketing as a part of digital marketing on human resource management. Social media is now starting to have a significant role in the recruitment process. Today hiring managers use social media tools such as“Facebook, Twitter, Linkedin”and other social networks to scan job candidates business experience and skills and compare these information with candidates resume. As the role of the social media in the recruitment process increases day by day, job adverticements of organizational structures, recruitment applications and initial evaluation processes have become completely electronic. İnformation society and in accordance with the concept of digital companies in the process, social media projects carried out in partnership between the organizations has begun to come to the forefront. This thesis examines the increasing importance of social media in the Human Resource recruitment process. Current trends in Human Resource Management, upcoming events in the near future, spesifically the benefits, risks, applied policies and processes of the social media in the recruitment process are.