Avrupa'da siyasal seferberlik kaynağı olarak milliyetçilik: Ukrayna ve Almanya örnekleri
Nationalism as a resource of political mobilization in europe: Ukraine and Germany samples
- Tez No: 503471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER SANCAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Etnisite, Almanya, Ukrayna, Siyasal Seferberlik, Nationalism, Ethnicity, Germany, Ukraine, Political Mobilization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılda milliyetçi fikirlerin kökeni ve gelişimi, bunların siyasi sürece etkisi ve Avrupa devletlerinin ulusal gelişimleri üzerine araştırmalar yapıldı ve ortaya çıkarıldı. Bu araştırma için iki Avrupa ülkesi olan Almanya ve Ukrayna örnekleri seçildi. Bu iki Avrupa ülkesinde siyasi seferberlik süreçleri üzerindeki milliyetçi fikirlerin etkisi incelendi. Her iki ülke, milliyetçi düşüncenin gelişimine yatkın olan pekçok olayı içeren zengin bir tarihe sahiptir. Çalışma kapsamında siyasi seferberlik olgusu, siyasi seferberliğin doğası ve gerekli koşulları incelendi. Ayrıca söz konusu iki ülkedeki milliyetçi fikirlerin ortaya çıkış mekanizmaları ve bunların tarihsel sonuçları araştırıldı ve milliyetçi fikirlerin oluşumunda çok fazla ortak özellik olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkarıldı. Ukrayna milliyetçileri sıklıkla Alman milliyetçiliğini bir örnek paradigma olarak algıladılar ve ondan etkilendiler. Fakat aynı zamanda devletin siyasi durumuna, kültürel gelişimine ve etnik özelliklerine bağlı olarak tamamen farklı ve bazen de zıt olan farklılıklar da mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This work reveals and explores the origin and development of nationalist ideas during the 20th century, their influence on the political process and the national development of the states of Europe. For research, I took the phenomenon of the influence of nationalist ideas on the process of political mobilization in two European countries - Germany and Ukraine. Both these countries have a rich history, many events predisposing to the development of nationalistic thought. I studied the concept of political mobilization, its nature and the conditions necessary for its appearance. I also investigated the mechanisms of the origin of nationalist ideas in the two countries declared and their historical consequences, and came to the conclusion that there is much in common in the formation of their nationalist ideas, Ukrainian nationalists often perceived German nationalism as a paradigm and tried to meet it. But at the same time there are colossal differences, which allow drawing a conclusion about the formation of completely different, and sometimes even opposite, ideas of nationalism, depending on the political situation, cultural development and ethnic characteristics of the nation.