Anne baba tutumlarının ergenlerde benlik saygısına etkisi
The effect of parental attitudes on self- esteem in adolescents
- Tez No: 503531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: benlik, ergenlik, anne-baba tutumu, benlik saygısı, benlik gelişimi, self, adolescence, parental attitude, self-esteem, self-development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bireylerin sahip oldukları benlik saygıları, bütün yaşantılarına etki etmekte ve yönlendirici olmaktadır. Çocukluktan itibaren oluşmaya başlayan benlik saygısı, özellikle ergenlik döneminde şekillenmekte ve bireyin geleceğine de yansımaktadır. Tüm hayatı etkileyecek ve bir geçiş dönemi olan ergenlik döneminde genel yapısını oluşturacak olan benlik saygısının şekillenmesinde ebeveynlerin tutumu etkindir. Bu süreçte bireyin benlik saygısına ebeveynlerin tutumu doğrudan etki ettiği düşünülmektedir. Bu konunun ele alındığı çalışmada ilk bölümde kavramsal yaklaşımlara yer verilmiş, benlik, benliğin gelişimi, benlik saygısı düzeyi gibi konulara değinilmiştir. Ayrıca anne baba tutumundan ve ergenlik döneminde birey üzerindeki etkilerinden söz edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise literatür olarak ele alınan konuların nicel veriler eşliğinde analizine yer verilmiş ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Sonuç kısmı ile de çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The self-esteem that individuals have is influencing and guiding all their lives. The self-esteem that emerges from childhood is built especially during adolescence and enlightens the future of the individual. It is considered that the attitude of parents is effective in shaping self-respect and directly affects this process. In the first part of this study, the conceptual approaches are covered and the subjects such as self, development of self, self – esteem level are mentioned. In addition, parents' attitudes and the effects these attidutes on the individual during adolescence have been mentioned. In the second part of this study, quantitive analysises are placed of the literaturely topics and the founded datum are evaluated. The research findings were included in result section and the research was ended with advices.