Apo b-100 ecorı polimorfizmi ve koroner arter hastalığı arasındaki ilişkinin denatüre gradient jel elektroforez yöntemi ile araştırılması
Investigation of the correlation between apo b-100 ecori polymorphism and coronary artery disease by usind denaturating gradient gel electrophoresis
  1. Tez No: 503595
  2. Yazar: GÜLSÜM ASENA BAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: APO B-100, coronary artery disease, atherosclerosis, DGGE
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
BAŞLI G.A. (2018). APO B-100 ECORI POLİMORFİZMİ VE KORONER ARTER HASTALIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DENATÜRE GRADİENT JEL ELEKTROFOREZ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp AD. Yüksek Lisans. İstanbul Hiperlipidemi kanda kolestrol veya trigliserid seviyelerinin artması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Lipid seviyelerinin artmasıyla birlikte insan vücudunda bazı diğer komplikasyonlar da gelişir. Bunlardan en fazla bilinen hiperlipidemi ile ilişkili komplikasyon koroner arter hastalığına bağlı olarak gelişen aterosklerozdur. Apolipoprotienlerin yardımıyla lipoproteinlerin organizmada bazı farklı fonksiyonları vardır. Plazma apolipoprotein B seviyeleri hiperlipidemik hastalıklarda kritik bir rol oynar ve bununla ilgili çok sayıda çalışma mevcuttur.Son yıllarda, epidemiyolojik çalışmaların birçoğu kardiyovasküler risk değerlendirmelerinde çok önemli bir parameter olması dolayısıyla ve özellikle plazmadaki aterojenik kolestrol partiküllerinin kolestrol parametrelerinden daha iyi bir belirteç olması sebebiyle apolipoprotein seviyelerinin önemine odaklanmıştır Bu nedenle çalışmamızda, erişkinlerde APO B-100 EcoRI polimorfizminin incelenmesine ve Türk toplumunda bu ilişkinin yaygınlığı ile ilişkisinin saptanmasına odaklanılmıştır. Hasta grubu Marmara Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ABD tarafından takip edilen 50 koroner arter hastalığına sahip bireylerden oluşturulmuştur. Sağlıklı kontrol grubunu ise koroner arter hastası olmayan 50 birey çalışma kapsamına alınmıştır. 29 ekzon ve 28 introndan oluşan, 2. kromozomun kısa kolunda yer alan Apo B-100 geninde, 29. ekzondaki EcoRI polimorfizmi ve diğer olası polimorfizmleri saptayabilmek için, ilgili gen sekansının polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile çoğaltılarak, otomatize DNA dizi analiz cihazı ile dizilemesi yapılmış ve dizileme sonuçları bilgisayar yazılım programı (Proseq, BioEdit) yardımıyla değerlendirilmesi planlanmıştır. Çalısmamızın 5 ana basamağı yer almaktadır. Öncelikle DNA izolasyonu, PZR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ile DNA'ların çoğaltılması, Denatüre Gradient Jel Elektroforezi (DGGE), DNA Dizilemesi ve son olarak da Sonuçların Analiz Programlarıyla Değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışmamızda, koroner arter hastalığında APO B-100 gen polimorfizmi etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler : APO B-100, koroner arter hastalığı, ateroskleroz, DGGE, polimorfizm Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 13648
Özet (Çeviri)
BAŞLI, G.A. (2018). INVESTIGATION OF THE CORRELATION BETWEEN APO B-100 ECORI POLYMORPHISM AND CORONARY ARTERY DISEASE BY USIND DENATURATING GRADIENT GEL ELECTROPHORESIS İstanbul University, Institute of Health Sciences, Molecular Medicine. Master's of Science Thesis, İstanbul Hyperlipidemia is a disease occurring as a result of cholesterol or trigyliceride level in blood.Together with lipid levels some other complications also occur in human body.The most known complication related to hyperlipidemia is aterosclerosis based coronary artey disease.Lipoproteins by the help of apoliproteins can have some different function in organism. Plasm apolipoprotein B levels play critical role in risk of hyperlipidemic disease and there are many studies running on that subject. In recent years, in most of the epidemiologic study apoliprotein levels covers importance because they are vital parameters in cardiovascular risk assessment and especially as better indicator than other cholesterol parameters of aterogenic cholesterol particles in plasm . That's why we focused on investigation of APO B-100 EcoRI polymorphism in adults of Turkish Society. Patients are following by Marmara University Hospital Cardiology Department and study designed with 50 healty person (control group) and 50 patients suffering from coronary artery disease. If we mention much more detail about the gene APO B-100, its consist of 29 exon and 28 intron and also located in 2.chromosome. To determine the other possible polymorphism related gene sequence will be amplified by PCR (polymerase chain reaction) and then will be sequenced by automatic DNA sequencing analyzer. As a result of this sequencing, a software (Proseq, Bioedit) will evaluate the results. The main steps of experimental design of this study as follows: DNA isolation, PCR (polymerase chain reaction), Denaturating Gradient Gel Electrophoresis (DGGE), DNA sequencing and Evaluation of data by analyse programmes. In this study, we intended to investigate the effect of the APO B-100 gene polymorphisms in coronary artery disease.