Kablosuz örgü ağlarında yönlendirme protokollerinin karşılaştırılması
Comparison of routing protocols in wireless mesh networks
- Tez No: 503607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz örgü ağları, yönlendirme, AODV, DSR, OLSR, Wireless mesh networks, Routing, AODV, DSR, OLSR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kablosuz örgü ağları, dinamik olarak kendi kendine yapılandırma yapabilen, diğer yapılara kolay uyum sağlayabilen, düşük maliyet, kolay kurulum ve yüksek ölçeklenebilirlik özelliklerine sahip teknolojilerdir. Kablosuz örgü ağları, istasyonlar, örgü yönlendiricileri ve ağ istemcilerinden oluşmaktadır. Bu ağlardaki istasyonlar otomatik olarak kendileri için örgü bağlantısını kurarlar ve veri iletimini gerçekleştirebilmek için yönlendirme işlemine ihtiyaç duyarlar. Tasarsız yapıda olan bu ağlarda yönlendirme protokolleri proaktif, reaktif ve hibrid olmak üzere üç kategoriye ayrılmaktadır. Bu tez çalışmasında OPNET benzetim programı kullanılarak örgü yapısındaki kablosuz tasarsız ağlarda Tasarsız isteğe bağlı uzaklık vektör yönlendirme (AODV), Dinamik kaynak yönlendirme (DSR) ve Optimize edilmiş bağlantı durumu yönlendirme (OLSR) protokolleri değerlendirilmiştir. Sabit ve mobil istasyonlardan oluşan kablosuz örgü ağlarında FTP, E-Posta, HTTP, P2P, Ses ve Video uygulamalarının düşük ve yüksek veri yükleri için yönlendirme protokolleri karşılaştırılmıştır. Gönderilen ve alınan paket hızları, throughput ve gecikme sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wireless mesh networks are technologies that are capable of dynamically self-configuring, making it easy to adapt to other configurations, low cost, easy installation and high scalability. Wireless mesh networks consist of stations, mesh routers, and network clients. Stations in these networks automatically establish a mesh connection for themselves and require routing to be able to transmit data. In these unconventional networks, the routing protocols are divided into three categories: proactive, reactive and hybrid. In this thesis study, Ad-Hoc Ondemand Distance Vector (AODV), Dynamic source routing (DSR) and Optimized Link State Routing (OLSR) protocols were evaluated in wireless mesh ad hoc networks using OPNET simulation program. The routing protocols for low and high data loads of FTP, E-Mail, HTTP, P2P, Audio and Video applications are compared in wireless mesh networks consisting of fixed and mobile stations. Sent and received packet rates, throughput and delay results are evaluated.