Destinasyon pazarlaması ve alternatif turistik ürün olarak termal turizmi: Erzurum ili örneği
Destination marketing and thermal tourism as an alternative tourist product: The case of Erzurum
- Tez No: 503642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Destinasyon, Termal Turizm, Sağlık turizmi, Erzurum, Tourism, Destination, Thermal Tourism, Health Tourism, Erzurum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bir destinasyon bölgesinde gerçekleşen turizm faaliyetlerinin çeşitliliği, turizm faaliyetlerinin on iki aya yayılmasında önemli etkenlerden biridir. Ayrıca turizm faaliyetlerinin çeşitli olması hem bölgesel kalkınmayı hem de bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermede önemli bir etkiye sahiptir. Bu kapsamda çalışmanın amacı termal turizmin açısından Erzurum'un sahip olduğu potansiyeli değerlendirilerek hem alternatif turizmin oluşmasını sağlamak hem de bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak ülkemizin turizmden elde ettiği geliri artırmaktır. Çalışmada veriler anket yöntemi kullanılarak Erzurum'da bulunan termal tesisleri ziyaret eden katılımcılardan toplanmıştır. Elde edilen verilere normallik dağılımı testi, güvenilirlik analizi, frekans analizi, t- testi, farklılık testi (ANOVA) yapılmıştır. Buna göre Erzurum'un termal turizm açısından Türkiye'de çok bilinen bir destinasyon olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapılacak reklam ve tanıtım çalışmalarıyla birlikte Erzurum'un sahip olduğu termal turizm potansiyeli ile Türkiye'de adından söz ettirebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The diversity of tourism activities that take place in a destination area is one of the important factors in the spread of tourism activities to twelve months. On the other hand diversity of the tourism is positive effected in the mist of regional development and economic inbalances. In that situation aimed of the study is considering the potential the Erzurum terms of thermal tourism and increase the income that our country gains from tourism by contrubuting to the formation of alternative tourism and contrubuting to the debate country economy. In that study all data takes from the surveys with visitors to thermal springs. And then in this thesis used test of normality, reliabilty analysis, frequency analysis, t-test, variance test (ANOVA) to all obtained data. In a conclusion Erzurum isn't known the destination of thermal tourism around the Turkey. Also it can be said that with the advertising and promotion work activity Erzurum's thermal tourism potantial can be mentioned the name in Turkey.