Kalça kırığı nedeniyle opere olan hastalarda mortaliteyi etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
  1. Tez No: 503818
  2. Yazar: PINAR ÇELEBİ YENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AKELMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: kalça kırığı nedenli operasyon, mortalite, komplikasyon, Hip fracture induced operation, mortality, complication
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Amaç: Teknolojik, ekonomik gelişmeler ve tıptaki ilerlemelerin doğal sonucu olarak dünyada ve ülkemizde ortalama yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak yaşlı insan topluluğu artmaktadır. Artan yaşlı hasta grubunda daha çok görülen kalça kırıkları ciddi mortaliteye neden olabilen ve vaka sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenen klinik bir durumdur. Çalışmamızda 01.01.2015-31.12.2016 yılları arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniği'nde kalça kırığı nedeniyle opere olan hastaların mortalitesine etki eden faktörleri retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 ocak 2015-31 aralık 2016 dönemleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniği'nde kalça kırığı nedeniyle opere olan 450 yetişkin hasta dosyası taranarak patolojik kırıklar, multipl travma, trafik kazaları dahil edilmemiş olup 59 yaş üzerindeki 206 yetişkin hasta değerlendirilmiş ve SPSS programında analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda kalça kırığı hastalarında yaş, cinsiyet, ek hastalık, kırık tarafı ve tipi, cerrahi bekleme süresi, uygulanan tedavi, ASA skoru, uygulanan anestezi türü, ameliyatta transfüzyon ihtiyacı, operasyon süresi, yoğun bakım yatış süresi, hastane yatış süresi, preoperatif bazı laboratuvar parametrelerinin; mortalite ve komplikasyon üzerine etkilerini analiz ettik. Çalışmaya alınan parametrelerden ileri yaş, ek hastalık varlığı, ASA skorunun III-IV olması, hastanın postoperatif yoğun bakım ihtiyacı göstermesi, yoğun bakımda yatış süresi uzaması, hastane de yatış süresi uzaması, total lenfosit sayısının düşük olması ve hipoalbüminemi olması durumunda mortalite ve komplikasyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu bulduk. Sonuç: Kalça kırığı nedeniyle hastanemizde opere olan, tedavi ve takipleri yapılan hastalarımızın 1 yıllık mortalite oranı % 24,7 komplikasyon oranı % 41,2 gibi ciddi oranlarda olduğunu belirledik. Bu grup yaşlı ve travma (basit düşme) nedenli kalça kırıklı hastalarda, mortaliteyi ve komplikasyonları en aza indirebilmek için hastaların ameliyat öncesi dönemde multidispliner yaklaşımla çok detaylı bir şekilde incelenmesi çabuk ve etkili bir şekilde tedavi planı yapılması gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: As a natural consequence of technological and economic developments and progress in medicine, the elderly patient population in the world and in Turkey is increasing rapidly. Hip fractures, which are more common in the older patient group, are a clinical condition that may cause serious mortality and morbidity and the number of cases is expected to increase further in the coming years. In our study, we aimed to retrospectively assess the factors affecting the mortality of the patients treated for hip fracture in the Health Sciences University Diyarbakır Gazi Yasargil Training and Research Hospital Orthopedics Clinic between January 1, 2015 and December 31, 2016. Material and Method: In our study, after screening the files of 450 adult patients who had been treated for hip fracture in the Health Sciences University Diyarbakır Gazi Yasargil Training and Research Hospital Orthopedics Clinic between January 1, 2015 and December 31, 2016, pathological fractures were excluded and only 206 adult patients over 59 years of age were evaluated, and SPSS program was used for analysis. Results: Effects of age, gender, comorbid diseases, fracture side and type, surgical waiting time, applied treatment, ASA score, type of anesthesia applied, need for transfusion during surgery, duration of operation, duration of intensive care, hospitalization duration, and some preoperative laboratory parameters on mortality and complicatıons were analyzed in the study. We found a statistically significant difference in mortality and complicatıons in terms of age, presence of comorbid disease, ASA score of III-IV, patient's need for postoperative intensive care, prolonged duration of stay in intensive care unit, prolonged duration of hospital stay, low total lymphocyte count and hypoalbuminemia parameters. Conclusion: We found that the 1-year mortality rate was 24,7 % and the complication rate was 41,2 % in patients treated and followed-up in our hospital due to hip fracture. To be able to reduce mortality and complications in this group of elderly and traumatic hip fracture patients, we concluded that the patients should be examined very thoroughly with a multidisciplinary approach in the preoperative period and that the treatment plan should be made quickly and effectively as soon as possible.