Fen bilgisi öğretmen adaylarının serbest düşen cisimler hakkındaki anlamalarının belirlenmesi
Identifying conceptions of pre-service science teachers about falling bodies concept
- Tez No: 503908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT AHMET KIRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kütle çekim, Düşen cisim, Söylem analizi, Yapısöküm, Gravity, Falling bodies, Discourse analysis, Deconstruction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hayatımızın her anında ve her yerinde yaptığı etkiyle tüm evreni etkisi altında bulunduran kütle çekim kavramı biz Fen Bilimleri öğretmenleri içinde hem öğretim ve anlaşılma zorluğu hem de gündelik yaşamla iç içe oluşundan ötürü kendisi ve ilgili diğer kavramlarla birlikte önemli bir kavramdır. Bu kavramın doğal olarak gözlemlenebildiği en uygun örnek ise düşen bir cisimdir. Araştırmamızın odağında olan düşme olayı ve düşen cisim olgusu“dalından kopan bir elma neden yere düşer ?”şeklinde sorduğumuz ve üç farklı durum veya bağlam içerisinde cevabını isteyerek incelenmeye çalışılmıştır. Veriler Türkiye Cumhuriyetinde altı farklı devlet üniversitesindeki sekizinci yarı yılına devam etmekte olan Fen Bilimleri öğretmen adaylarından toplanmıştır. Örneklem oluşturulurken amaçlı örnekleme stratejilerinden maksimum çeşitlilik ve uygun örnekleme stratejileri izlenmiştir. Veri toplama aracımızın doğası gereği veriler doğrudan öğrencilerin el yazılarıyla metin olarak toplanmış ve bu veriler yapı sökümcü bir yaklaşımla okunmuştur. Burada merkeze koyduğumuz yapı edimsöz çerçevesinde şekillendirilmiştir. Öğrencilerin elma neden yere düşer sorusunu cevaplamaları sırasında yapmış oldukları cevaplama edimini ve bu edimi gerçekleştiren metin bizim söküme uğrattığımız yapımız olmuştur. Veriler daha sonra kavramsal ve edimsel hiyerarşiyi görebilmek adına betimsel analiz ve içerik analizi yapılmış ve ayrıca oluşturulmuş kodlar yoluyla da söylem analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın güvenirliği ve geçerliği adına zengin betimlemeler yapılmış, üçgenleme veya kristalleme stratejileri uygulanmış ve etik değer sınırları içerisinde hareket edilmiştir. Araştırma sonunda adayların bilgi yapılarının parça nitelikli olduğu, farklı düzeydeki açıklamaları aynı anda taşıyabildiği ve birçok bilgi eksikliğine sahip olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gravity, which takes place at every moment of our lives, is an important concept for science teachers. Because gravity is a part of everyday life and there are some difficulties in its teaching. The best example of this concept that can be observed naturally is a falling bodies. In this research, the question“Why does an apple tear from its branch fall?”has been investigated in three different situations. Data were collected from senior preservice science teachers from six state universities in Turkey. The maximum variation and convenience sampling strategies, that is a type of purposeful sampling strategy, were used as a sampling method. The handwritten texts of the students were collected as data, and this data structure was read with a deconstructive approach. The answers given by the students to the question“why the apples fall somewhere”and the texts explaining their answers have become a structure that has been deconstructed. Descriptive analysis and content analysis were performed in order to see the conceptual and operative hierarchy, and discourse analysis was also performed through the codes that were created. For the reliability and the validity of the study, detailed descriptions were made, triangulation strategies were applied and ethical rules were respected. In the study, it was concluded that the prospective teachers' knowledge was parted, their descriptions were at different levels at the same time and they lack subject-matter knowledge.