Sivas ili aşıklık geleneği ve geleneğin bugünkü temsilcilerinden aşık Şentürk İyidoğan
In this study, the minstrel tradition in Sivas and the life, art and poetry of Aşık Şentürk İyidoğan
- Tez No: 504028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYE KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, Sivas, Âşık Şentürk İyidoğan, Minstrel tradition, Sivas, Âşık Şentürk İyidoğan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Âşıklık geleneği ve bağlama yapımcılığını devam ettiren Şentürk İyidoğan, araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Sivas ili âşıklık geleneği ve geleneğin bugünkü temsilcilerinden Âşık Şentürk İyidoğan'ın hayatı, sanatı ve şiirleri incelendikten sonra beş türküsü hikâyeleri ile birlikte derlenerek notaya alınmıştır. Âşık Şentürk İyidoğan'ın, âşıklık ve âşıklık geleneği' ne olan katkısı, edebi yönü ve bağlama yapımcılığı ele alınarak çok yönlü bir şekilde incelenmiştir. Geleneğin günümüz (2018) temsilcilerinden olması ve bu geleneğin Sivas ili örneğini oluşturması, kuşaklar arası kültür (söz-saz) aktarıcı olması, geleneğin sürekliliğine olan etki ve katkısı büyük önem taşımaktadır. Araştırma, betimsel alanda durum saptamaya yönelik nitel bir araştırmadır. Veriler nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi, gözlem, görüşme ve seçkisiz örnekleme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel çözümleme yöntemleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Âşık Şentürk İyidoğan'ın âşıklık geleneği, edebi yönü, bağlama yapımcılığı ile geleneğin devamı ve aktarılmasında büyük bir görev üstlendiği ayrıca iyi bir örnek teşkil ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Şentürk İyidoğan, who continued the tradition of minstrel and bağlama production, is the subject of this research. In this study, the minstrel tradition in Sivas and the life, art and poetry of Aşık Şentürk İyidoğan, one of today's representatives of minstrel tradition were analyzed and his five folk songs were compiled with their stories and they were notated. The contribution of Aşık Şentürk İyidoğan to the tradition of minstrel and minstrel literature has been examined in a multifaceted way by taking into consideration his literary style and bağlama production. The fact that he is one of the representatives of the tradition of the present day (2018) and that he is the sample of this tradition of Sivas province, that he is the transponder of the intergenerational culture (instrument-word) are of higher importance in terms of the continuity of the tradition. The research is a qualitative research aiming to determine situation on the basis of descriptive field. The data were collected with qualitative research methods using document review, observation, interview and random sampling technique. The obtained data were evaluated by applying descriptive analysis methods. As a result of the study, it was observed that Aşık Şentürk İyidoğan had a great role in minstrel tradition, literature, bağlama production and the continuity and transfer of tradition and was also a good example.