Vedat Türkali'nin hayatı, eserleri ve sanatı
Vedat Türkali's life, works and art
- Tez No: 504029
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ DAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vedat Türkali, toplumcu sanat, roman, şiir, sinema, Vedat Turkali, community art, novel, poem, theater
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 671
Özet
Bu çalışmada Vedat Türkali'nin hayatı, eserleri ve sanat anlayışı incelenmiştir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Ayrıca çalışmamızda giriş, sonuç, kaynakça ve ekler başlıklı bölümler yer almaktadır. Giriş bölümünde neden bu tez konusunun seçildiği, kapsamı, yöntemi ve hedefleri belirtilmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı ve politik fikirleri anlatılmıştır. Burada yazarın ailesinin geçmişi ve aile bireyleri, yazarın çocukluğu, eğitimi, evliliği ve ölümüne kadar geçen ömrü anlatılmıştır. Yazar politik bir kişi olduğu için ve eserleri de onun politik tutumunu yansıtır şekilde kurgulanmıştır. Bu nedenle onun politik fikirleri ve faaliyetlerine de bu bölümde yer verilmiştir. İkinci bölümde eserleri anlatılmıştır. Vedat Türkali sinema, tiyatro ve edebiyat alanında eser vermiştir. Bu bölümde onun eserlerinin tanıtımlarına, eserleriyle ilgili eleştirel yorumlara ve kendisinin eserleriyle ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde eserlerinin yapı ve içerik olarak incelemesine yer verilmiştir. Bu bölümde yazarın romanları, şiirleri, oyunları incelenmiştir. Bu yapılırken aynı türden olan metinlerin kendi aralarında karşılaştırmalı incelemesi yapılmıştır. Örneğin roman başlığı altında yazarın sekiz romanında zamanın nasıl işlendiği“zaman”başlığı altında karşılaştırmalı olarak işlenmiştir. Roman, senaryo ve oyunları dışındaki eserleri de“Diğer Eserleri”başlığı altında incelenmiştir. Bu başlık altında bir anı kitabı, Kürt sorunu ile ilgili iki kitabı ve yazarın sanat, edebiyat ve politika konularındaki yazı, konuşma ve söyleşilerini derlediği kitapları anlatılmıştır. Sonuç bölümünde yazar ve eserleri hakkında ulaştığımız fikirlere yer verilmiştir. Kaynakçada, tezi yazarken kullandığımız kaynaklara yer verilmiştir. Ekler bölümünde ise yazar ile ilgili bazı arşivlerden edindiğimiz belgelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study review Vedat TURKALI's life, works and his sense of art. Our study consist of three main sections. Also our study contain input, output, bibliography and appendix headlines. The input section indicated that why was this thesis chosen, its extent, method and purpose. The first section process life of the author and his political ideas. This part consist of author's family history, family members, author's childhood, his education, his marriage and the time elapsed until his death. The author was a politic person and he reflected his political attitude to the his works. Therefore his political ideas and activities mentioned in this section.The second section contain the author's works. Vedat TURKALI has works on cinema, drama, and literature. This section contain introduction of his work, critical comments and his ideas about his works.The third section review the works in terms of structure and content. In this section the author's novels, poems, and dramas are analyzed. When this is done, at the same time a comparison study between the texts of the same genre has been made. For example under the title of novel how the time was handled in the author's eight novels was compiled under the title 'Time'. Except his novels, scripts and drama works, he handled his other works under the headline 'Other Works'. Under this headline his compiled works such as a book of memories, two books about Kurdish issue and author's work of art, literature, political writings, speeches and communes are informed. Output section consist of ideas that we learned about author and his works. Bibliography section includes the sources when thesis was being written, Appendix section includes documents from some archives related to the author.