Ziya Gökalp'in Türk milli kimliği algısı ve Türkçülük anlayışı
Ziya Gökalp's perception of Turkish national identity and Pan-Turkism
  1. Tez No: 504142
  2. Yazar: OĞUZ KAAN DALGIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONGÜL ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ziya Gökalp, Kültür, Medeniyet, Türk Milliyetçiliği, Türkçülük, Milli Kimlik, Millet, Milliyet, Ziya Gokalp, Culture, Civilization, Turkish Nationalism, Turkism, National Identity, Nation, Nationality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Ziya Gökalp'in II. Meşrutiyet Dönemi, Balkan ve I. Dünya Savaşı ve Gökalp'in çok kısa bir süre yaşayabildiği Cumhuriyet Dönemi yıllarında ortaya koyduğu Türkçülük fikirlerinin gayesini çözümlemek; gerek toplumsal gerek kültürel gerek ise kurumsal ve siyasal çerçevede tesirlerini ortaya koyarak bu bağlamda değerlendirilmesine olanak sağlamak esas alınmıştır. Gökalp'in, Türk milletinin geniş yelpazede değerlendirilmesi mümkün olan milli karakterini, toplumsal alışkanlıklarını; dil, edebiyat, din ve ahlak, güzel sanatlar, iktisat, siyaset, hukuk, felsefe, eğitim ve diğer toplumsal değerlerini İslamlaşmak ve Muasırlaşmak fikirleri ile Türkçülük çatısında yoğurarak bir yaşam tarzı haline getirmeyi amaçladığı düşünülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Türk milletinin milliyetçi hareketler karşısındaki olası parçalanma akıbetine karşı Türk milli direnci oluşturmayı, Türk kültürünü ortaya çıkararak bu kültürün toplumsal hayatta uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçladığı tezi öne sürülmektedir. Çalışmada, Gökalp'in toplumsal ve kültürel değişime odaklı çözüm arayışları içerisindeki milli kimlik anlayışının ve kültürmedeniyet tanımlarının, Türk toplumunun Yeni Hayatına şekil verilmesi yolundaki gaye olduğuna kanaat getirilmiş olup, bu kanaatin Gökalp'in Türkçülük fikirleri doğrultusunda Osmanlı İmparatorluğu'nun son iki asrının kültür değişimi ve Batılılaşma çabası da gözetilerek değerlendirilmesi çalışmanın odak noktasıdır.
Özet (Çeviri)
In this post graduate thesis, it is based on to analyze the aim of Turkism ideas of Ziya GOKALP during Second Constitutionalist Period, Balkan and The First World War and Republic Period in which Ziya GOKALP lived just a short time; and it is also based on to reveal its effects within not only social and cultural but also institutional and political framework and to provide an opportunity to be evaluated in this framework. It is thought that Gokalp aims to gather national character of Turkish Nation about which it is possible to be able to make wide range of evaluations, social habits; language, literature, religion and morals, fine arts, economy, politics, law, philosophy, education and other social values with İslamization and Modernization under the Turkism roof and make them into a life style. It is asserted that Turkish Nation aims to create Turkish National Resistance to possible disruption of Turkish Nation against Nationalist Movements after the collapse of the Ottoman Empire and to reveal Turkish culture and to put it into practice and popularize in the social life. In the study it has been convinced that Gokalp's national identity understanding in social and cultural change-oriented solution seeking and his culture and civilization definitions are the aim in the manner of giving form to New Life of Turkish Society and evaluation of this conviction in accordance with Gokalp's Turkism ideas by looking out for cultural change and Westernization effort in last two centuries of the Ottoman Empire is the focal point of the study.