Teknik ussallık yoluyla sanat yapıtı
Technical rationality in artwork
- Tez No: 504152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL AYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat yapıtı, teknik ussallık, Artwork, technical rationality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma çağdaş sanat çerçevesinde düşünülerek sanatın farklı disiplinlerinin birbirleriyle etkileşiminden hareketle hem bir kavram, hem de bir medyum araştırması şeklinde ilerlemiştir. Yeni teknolojilerin sanat ortamı üzerinde yarattığı etkiler göz önüne alındığında, hem birey olarak sanatçının, hem de onun sanatsal üretiminde kullandığı teknik, malzeme ve yöntemlerin bu etkilerden kaçınmasının mümkün olamayacağı görülmektedir. Bu süreçte sanat yapıtının ortaya çıkmasını sağlayan en önemli unsurlar, sanatçının dönüştürücü gücü, yapıtın içeriğini oluşturan kavramsal dil ve üretimi sağlayan sanat araçlarının tasarım aşamasında ve kendi yöntemiyle sanatçı tarafından oluşturulmasıdır. Yeni teknolojiler 'gerçeği' sanatsal yollarla yeniden üreterek, kurgulayarak ve etkileşim olanağı sağlayarak izleyiciye ve sanatçıya yeni bir alan açmıştır. Bu araştırma kapsamında öncelikle yeni teknolojiler, sanat ve ussallık kavramlarının kuramsal temelleri araştırılmış ve kendi disiplinlerinden örneklerle somutlaşan sanatsal olgular üzerinde durulmuştur. Araştırma betimsel bir yolla yapılmış olup, araştırma bulguları teknik ussallık yoluyla üretim yapan sanatçıların eserlerinden yola çıkarak elde edilmiştir. Tez çağdaş sanatta teknik ussallığın rolü ve çağdaş sanatın anlatım dilinde dönüşen biçim ve anlam arayışları doğrultusunda temsil ve sanal gerçeklik gibi konuları ele almıştır. Araştırmada teknik ussallığın çağdaş sanat yapıtlarındaki rolü sanatçıların eserleri üzerinde incelenmiştir. Sonuç olarak, teknik ussallık yoluyla üretilen sanat yapıtları göstergebilimsel ve felsefi boyutlarıyla ele alınabilen nitelikler olarak çağdaş sanat yapıtlarında, farklı ve çeşitli sanatsal araç, gereç ve tekniklerle yeni anlamlar kazanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
It can be observed that, the ultimate effects of new technologies on the artist, the methods, the materials and the techniques that an artist employs to create contemporary art work is evident. Hence, in this study, such effects and the interaction of different disciplines on the contemporary art is presented through a conceptual descriptive research technique. In this process, the most important elements, which influence the development of art work, are the transformative power of the artist, the conceptual language that is used to present the content and the development of novel art tools by the artist. In this context, it can be stated that the new technologies gave rise to new fields for the artist and the followers, which enabled to present the 'reality' through artistic ways and by providing the opportunity for interaction. In this study, the concept of new technologies, art and rationality are investigated which are objectified through examples from their own disciplines. Utilizing a descriptive research technique, numerous art works have been examined which have been developed by the artists that deploy technical rationality. In addition, the role and importance of technical rationality in contemporary art, and the subjects of representation and virtual reality are presented. Conclusively, the role of the technical rationality in contemporary artworks is presented, which is derived by examining the related works of the contemporary artists. As a result, artistic works produced through technical rationality can gain new meanings by different and various artistic tools and techniques when considered with semiotic and philosophical.