Osmanlı minyatür sanatı içerisinde Nakkaş Levni uslubunda kadın figürleri ve günümüz sanat anlayışında yenilik arayışları
Female figures in Nakkaş Levni in Ottoman miniature art and searching for innovation in contemporary art
- Tez No: 504169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Minyatür, Nakkaş Levni, Kadın Figürleri, Çağdaş Sanat, Miniature, Miniaturis, Levni, Female Figures, Contemporary Art
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sanat tarihine bakarsak, hiçbir şeyin yoktan var olmadığını, hiçbir sanat etkinliği ve yönelişinin hiçbir şeyden etkilenmeksizin, kendiliğinden ortaya çıkmadığını görüyoruz. Genellikle sanatçılar, daha önceden var olan başka bir şeyin modelliğinden yararlanarak, ürettiklerine kendilerinden kattıklarıyla, kendi biçemlerinden ekledikleriyle, ortaya koydukları özgün biçem ve biçim dillerini oluştururlar. Diyebiliriz ki, sanatçı ne denli yetenekli olursa olsun, dehası ne kadar güçlü olursa olsun, sanat tarihi içinde bir geleneğe yaslanır ve kendisine ya doğadan ya da sanattan bir çıkış noktası bulur. Bu durumda sanatçının kendi kültür geleneklerinden ilham alarak yeni sanat eserleri yaratması, öz biçim ve anlatım dilinden yararlanması doğal olmakla beraber gerekli de görünür. Bu tarz kaynakların başında gelen kuşkusuz Osmanlı Minyatür Sanatı ve birçok usta nakkaşın varlığıyla beraber Nakkaş Levni'dir. 18. Yüzyılın bu ölümsüz sanatçısı yaşadığı dönemin sınırlarını aşarak günümüze kadar süregelen ününü ve sanatsal etkisini korumuştur. Hayatı ve özellikle eserleri, hem bilimsel araştırmalara hem de sanatsal yenilik arayışlarına verimli bir zemin olmuştur. Bir çok sanatçı Levni eserlerinden ilham alarak kendi üslubu içerisinde farklı yorumlar yakalamıştır. Tez konusu olan araştırmamızda Nakkaş Levni'nin hayatı ve eserleri incelenerek, albüm resimlerinde yer alan 10 adet kadın figürü üzerinde sanatsal yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at art history,we see that nothing exist right ,no art activity and itsoriantation doesn't come out spantane awly without being affected by anything. The artists usualy introduced their own style and from longuages by using of the models of something else that existed before and adding original something from themselves. We can say that no matter how talented and strong the artist is,he is subject to a tradition within the history of art and the artist finds himself an exit point either from natüre or from the art. In this situation it is natural and necessary for the artist to create new Works of art by taking inspire from his own traditional cultere and benefitting from his own from. Undouptedly, at the forefront of such sources, The Ottoman Miniature Art and along with the presence of many master muralist is Muralist Levni. This immortal artist of the 18th countury survived the borders of the period he lived and maintained his artistic influence . His life and especially his works has become a productive graund for both scientific reseach and artistic innovation. Inspired by Levni's Works, many artist have found different interpretations in their own style. In our research which is a thesis subject, the lives and Works of Levni are examined and artistic interpreatations were made on 10 female figures in albüm pictures.