Kent yönetiminde şeffaflık
Transparency in city management
  1. Tez No: 504416
  2. Yazar: ZELAL GEZİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: şeffaflık, gün ışığında yönetim, hemşehri, yerel yönetim, katılımcı demokrasi, transparency, goverment in the sunshine, citizen, local government, participatory democracy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kent yönetiminin tarihsel gelişimi tanzimat öncesi dönemin öncesi ve sonrası, Cumhuriyet dönemi ve günümüze kadar ulaşan bir süreçtir. Bu dönemlerde kent yönetiniminde merkezi ve yerel ölçekte birçok düzenlemeler yapılmış ve yeni kamu yönetimi anlayışı oluşturulmuştur. Bu çerçevede inceleyecek olursak kamu yönetimi anlayışı birçok değişikliğe uğrayarak günümüze kadar gelmektedir. Kamu yönetiminin geleneksel anlayıştan yeni kamu yönetimi anlayışına geçiş süreçleri elbetteki şeffaflığın temel unsurlarını oluşturmaktadır. Bu süreç şefaflığın bir diğer adıyla kamu yönetiminde gün ışığında yönetimin sağlanmasının gereği ve önemi vurgulanmaktadır. Yerel yönetimlerde halka en yakın birimler belediyelerdir. Halk ilk önce demokratik ve şeffaf katılım sağlamak amaçlı bu birimden yararlanmalıdır. Hemşehri bilinci bu sayede sağlanır ve gerekleri yerine getirilir. Halk tarafından elde edilen haklar yasalar ilede güvence altına alınmalı temeli sağlamlaştırılmalıdır. Yerel yönetimlerde kaynakların sürekli, etkin, verimli, nitelikli kullanımı sağlama koşullarının oluşturulması yeni kamu yönetimi anlayışının mihenk taşıdır. Çalışmamızda kent yönetiminde şeffaflık konusunda yeni kamu yönetimi anlayışına uygun yönetişim kavramı üzerinde durmaktayız.Yerel yönetimlerde katılımcı demokrasi bilincinin oluşturulması ve uygulanmasının gerekliliğine vurgu yapmaktayız. Katılımcı demokrasinin uygulanabilmesi için hemşehrilerin yerel yönetimde şeffaflığı sağlaması, etkin ve verimli katılımda bulunabilmesi şartı karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The historical development of urban administration is a process which starts before the Tanzimat period, covers the republican period and reaches to the day. During these periods, many central and local regulations were made in urban administration and a new percept of public administration was established. When examined in this framework, public administration has undergone radical changes and has reached today. Transition of the public administration from traditional percept to a new percept constitutes the basic elements of understanding of public administration to the new public administration understanding constitutesthe main elements of transparency, which is also called management in daylight in public administration, is emphasized. Municipalities are the closest unıts to the public in local administration. The people should first make use of this unıt to ensure democratic and transparent participatıon in the administration. Thus, awareness of citizenship is provided and the requırements are fulfilled. The rightsacquıred by the people must be secured by law and their basis must be consolidated. Establishing permanent, efficient and qualifed use conditions of resources in local administration is the cornerstone of the new public administration approach. In the framework of transparency in urban administration, study focuses on the concept of governance that, is appropriate for the new public administration. The study also emphasizes the necessity ofestablishing and implementing participatory democratic conception in local governments. In order for participatory democracy to be implemented, cıtızens must ensure transparency in local government and participate actively.