Ermuhan Bekmahanoviç Bekmahanov'un '1820-1840 yılları arasındaki Kazakistan' adlı eserinin çeviri ve değerlendirilmesi'
Translation and evaluation of Ermuhan Bekmahanovic Bekmahanov's 'Kazakhstan between 1820-1840'
  1. Tez No: 504499
  2. Yazar: GULNAZ GAFUROVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN YOSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak Hanlığı, Çarlık Rusyası, Kenesarı Kasımov, Kenesarı Ayaklanması, Kazakh Khanete, Czarist Russia, Kenesary Kasymov, Kenesary Rebellion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 420
Özet
Uzun dönemlerden beri konar-göçer bir hayat süren Kazak toplumu, Orta Asya'nın uçsuz bucaksız steplerini yerleşim alanı olarak belirlemişlerdir. Bu seçim, Kazaklar için birçok sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. Kazak tarihinde, Kazaklara Hiva, Hokand ve Buhara ile olan çekişmelerin verdiği zarardan daha çoğunu Çarlık Rusyası'nın baskıları ve sömürge politikaları vermiştir. Bunun yanısıra büyük güçlerin güdümüne giren Kazak beyleri de gereğinden fazla eziyet verici davranışlarda bulunmuşlardır. Bu baskı ve sömürgeleştirme çalışmalarının ağırlığı altında kalan Kazaklar, Kazak tarihinde daha önce de örneklerini gördüğümüz Kenesarı Kasımov gibi bir lider arkasında ayaklanma başlatmışlardır. XIX. yüzyıl gibi bir dönemde Kazakların hem ekonomik açıdan hem de yönetimsel açıdan bir bağımsızlık mücadelesine girişmesi, Kazakistan tarihinde büyük bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Kazakh society, that has had a wandering lifestyle for a long time, has designated the immense steppes of Middle East as their habitat. This choise has brought many problems along upon the Kazakhs. In Kazakh history; the pressure and plantation policies of Czarist Russia has had more damages on Kazakhs more than the contentions between Hive, Hokand and Bukhara. On the other hand, under the influences of greater powers, Kazakhs had actions that are worse and more cruel than those were ought to be. Kazakhs who have had been under this pressure and plantation endeavours had started a rebellion in the name of the leader Kenesary Kasymov as we have seen before in Kazakh history. In the XIXth century, the struggle of Kazakhs to declare independence on both economical and political aspects, has a great importance in Kazakh history.