STO'lar üzerinden iki merkezli Coulomb integrallerinin Guseinov'un seri açılım yöntemi kullanılarak hesaplanması
Computation of two-center Coulomb integrals over STO's by using Guseinov's expansion method
  1. Tez No: 167705
  2. Yazar: ZEYNEP ERDUHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERHAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok merkezli moleküler integraller, Coulomb integralleri, Slater-tipi atom orbitalleri, Guseinov'un seri açılım yöntemi, Multicenter molecular integrals, Coulomb integrals, Slater-type orbitals, Guseinov's expansion method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET & Yüksek Lisans Tezi STO'LAR ÜZERİNDEN IKİ-MERKEZLİ COULOMB İNTEGRALLERİNİN GUSEİNOV'UN SERİ AÇILIM YÖNTEMİ KULLANILARAK HESAPLANMASI Zeynep ERDUHAN Selçuk üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Erhan AKIN 2005, 61 sayfa Jüri: DoçDr. Ayhan ÖZMEN Yrd.Doç.Dr. AtiUa GÜLEÇ Yrd.Doç.Dr. Erhan AKIN Bu çalışmada atom ya da moleküllerin elektronları arasındaki Coulomb potansiyel enerjisinin Slater-tipi atom orbitalleri kullanılarak hesaplanmasında gerekli olan Slater-tipi atom orbitalleri üzerinden bir- ve iki-merkezli Coulomb integralleri incelenmiştir. Slater-tipi atom orbitalleri üzerinden bir-merkezli Coulomb integralleri için iki elektron arasındaki uzaklığın tersinin Laplace açılımından yararlanılarak bir analitik ifade elde edilmiştir. Bu analitik ifade Binom katsayılarını içermekte olup a ve J3 ile gösterilen iki yardımcı fonksiyon kullanılarak sade bir hale getirilmiştir. Slater-tipi atom orbitalleri üzerinden iki-merkezli Coulomb integralleri için ise tüm çok merkezli moleküler integraller için geçerli olması halamından tercih edilen Guseinov'un seri açılım yöntemi kullanılmıştır. Böylelikle iki-merkezli Coulomb integralleri, bir-merkezli Coulomb intehrallerine indirgenmiş ve Slater-tipi atom orbitalleri üzerinden iki-merkezli Coulomb integralleri için bir-merkezli Coulomb inegrallerinin analitik ifadeleri cinsinden bir analitik ifade elde edilmiştir. Ayrıca Slater-tipi atom orbitalleri üzerinden bir- ve iki-merkezli Coulomb integralleri için elde edilen analitik ifadeler ile Fortran 77 programlama dili kullanılarak bilgisayar hesaplamaları yapılmış ve sonuçların literatürle uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis COMPUTATION OF TWO-CENTER COULOMB INTEGRALS OVER STO'S BY USING GUSEINOV'S EXPANSION METHOD Zeynep ERDUHAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Asst.Prof.Dr. Erhan AKIN 2005, 61 pages Jury: DoçDr. Ayhan ÖZMEN Yrd.Doç.Dr. Atilla GÜLEÇ Yrd.Doç.Dr. Erhan AKIN In this work, one- and two-center Coulomb integrals over Slater-type orbitals, are studied. This integrals are necessary for the evaluation of electronic Coulomb repulsion energy of atoms and molecules over Slater-type orbitals. For the one-center Coulomb integrals over Slater-type orbitals, an analytical expressions is obtained by using the Laplace expansion of the inverse of the distance between the electrons. This analytical expression contains Binomial coeeficients and is rewritten in terms of two auxilliary functions denoted by a and p. For the evaluation of two-center Coulomb integrals over Slater-type orbitals, we have used the expansion method of Gusseinov. This method is preferred because of its applicability to all multicenter molecular integrals. Using this method, two-center Coulomb integrals are reduced to one-center integrals and and an analytical expression for two-center Coulomb integrals over Slater-type orbitals is obtained in terms of the analytical expressions of one- center Coulomb integrals. Furthermore, obtained analytical expressions are employed in a Fortran 77 program and explicit calculations are carried out for one- and two-center Coulomb integrals. The results are found to be in good agreement with the literature.