Hazır tabanlı ile konvansiyonel olarak yapıştırılan polimer ağ kaideye sahip seramik braketlerinin klinik başarısı ve debonding özellikleri
Clinical success and debonding characteristics of precoated and uncoated polymer mesh base ceramic brackets
  1. Tez No: 504567
  2. Yazar: HUDA H.A. EBULKBASH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TÜRKAN ELEKDAĞ TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: InVu seramik braketler, Başarısız braketler, Kanat kırıkları, Modifiye kalıntı endeksi, InVu ceramic brackets, failed brackets, tie-wing fractures, modified remnant index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki tip InVu seramik braketin klinik performansının değerlendirilmesidir. Bu braketlerin klinik performansı, tedavi sırasında başarısız braketlerin ve kanat kırıklarının sayısının kaydedilmesi ile ölçülmüştür. Mine yüzeyinin değerlendirilmesi, debonding işleminden sonra gerçekleşmiştir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, 40 hasta yer aldı. Bonding işlemi, iki tip InVu seramik braket kullanılarak, split-mouth yöntemiyle bir hekim tarafından gerçekleştirildi. Tedavi süresince (45,89 ± 2,0 hafta) başarısız olan (kopan) braketler ve ayrıca kanadı kırılan braketler kayıt altına alındı. Braket çıkarma süreci, bir ligatür kesici kullanılarak gerçekleştirildi. Diş yüzeyindeki kalıntı miktarını görsel olarak değerlendirmek için modifiye kalıntı indeksi (MRI) kullanıldı. Yatay çatlak değerlendirmesi transillüminasyon ile yapıldı. Bulgular: Hekimce kaplanan InVu seramik braketlerin kopma oranı %2,6 idi. Bu değer Readi-Base eXact InVu seramik braketler için %6,8 idi. Bu başarısızlık oranları istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdi (P = 0,006). Premolar dişlerde kesici dişlere göre daha yüksek bir başarısızlık oranı ve alt arkta üst arka göre daha yüksek bir başarısızlık oranı olduğu görüldü. Bu bulgular istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla P = 0,000 ve P = 0,007). Cinsiyetin başarısızlık oranına etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildi (P = 0,503). Her iki braket tipi kanat kırıkları için benzer sonuçlar verdi (P = 0,174). MRI skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görüldü (P = 0,000). Her iki braket tipinde de yatay mine çatlakları gözlemlenmedi. Sonuç: Hekimce kaplanan InVu seramik braketler, Readi-Base eXact kaplamalı InVu seramik braketlere kıyasla daha düşük bir başarısızlık oranına sahiptir. Bonding işleminin her iki braket türü için de güvenli olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was the evaluation of the clinical performance of two types of InVu ceramic brackets. The clinical performance of these brackets was measured by recording the number of failed brackets and tie-wing fractures during treatment. The evaluation of the enamel surface was carried out after the debonding procedure. Materials and Methods: Forty patients with a mean chronological age of 16 years 4 months composed this study. Bonding was performed by one operator with a split-mouth design using both type of InVu ceramic brackets. During the treatment period (45.89 ± 2.0 weeks) the failed brackets were recorded as well as the brackets with tie-wing fractures. The debracketing procedure was undertaken with a ligature cutter. A modified remnant index (MRI) was used to visually evaluate the amount of remnants remaining on the tooth surface. Horizontal crack evaluation was carried out via transillumination. Results: Operator-coated InVu ceramic brackets demonstrated a bond failure rate of 2.6%. This value was 6.8% for the Readi-Base eXact InVu ceramic brackets. These failure rates presented a statistically significant difference (P = 0.006). A higher bond failure for the premolar teeth when compared to incisor teeth, as well as a higher bond failure in the lower arch when compared to the upper arch was found. These findings proved to be statistically significant (P = 0.000 and P = 0.007, respectively). The effect of gender on bond failure rate was not statistically significant (P = 0.503). Both brackets showed comparable results for tie-wing fractures (P = 0.174). A statistically significant difference was obtained for the MRI scores (P = 0.000). No horizontal enamel cracks were observed for both bracket types. Conclusion: The operator-coated InVu ceramic brackets demonstrated a lower failure rate when compared to the Readi-Base eXact pre-applied adhesive InVu ceramic brackets. The debonding procedure proved to be safe for both types of brackets.