Ultrasonik tahribatsız muayene sistemleri için akıllı cihaz arayüzü uygulaması
The application of the smart device interface for ultrasonic non-destructive inspection systems
- Tez No: 507556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TURAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik tahribatsız muayene, akıllı sistemler, Android, akıllı telefon, donanım tasarımı, Ultrasonic nondestructive testing, smart systems, Android, smartphone, hardware design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada ultrasonik tahribatsız muayene sistemlerine akıllı telefon ve tablet gibi gelişmiş özelliklere sahip Android tabanlı donanımların entegre edilmesi amaçlanmıştır. Akıllı cihazların konvansiyonel ultrasonik test uygulamasına entegre edilmesiyle, muayene işleminin performans ve özelliklerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen sistemde bir ultrasonik geliştirme kartı hazır olarak kullanılmıştır. Bu geliştirme kartı, ultrasonik testin gerçekleştirilebilmesi için gereken ultrasonik dalgaların üretilip malzemeye gönderilmesi ve tekrar kazanılması işlemlerini yerine getirmektedir. Bu çalışmada, geliştirme kartına Bluetooth haberleşme yeteneği kazandırılması amacıyla gerekli gömülü yazılım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca geliştirme kartına muayene için gerekli ayar bilgilerinin gönderilmesi; alınan ultrasonik verilerin görüntülenmesi ve değerlendirilmesi amaçlarıyla akıllı cihazlar için bir Android uygulama geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda, yüksek doğrulukta kalınlık ölçümü ve hata tespiti yapabilen bir sistem ortaya konulmuştur. Bu sistemle, tek ve çift elementli ultrasonik problarla darbe yankı yöntemi veya doğrudan geçişli yöntem kullanılarak ultrasonik test işlemi yapılabilmektedir. Akıllı telefon ile geliştirme kartı Bluetooth üzerinden haberleşmektedir. Ayrıca akıllı telefonun sağladığı ilave özellikler sayesinde, geliştirilen arayüz ile kaydedilen muayene bilgileri internet üzerinden paylaşılabilmektedir. Bu sayede muayene yapılan yerde bulunmayan uzmanların da ilgili muayene üzerinde inceleme yapabilmesine imkan verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to integrate Android-based smartphones and tablets into ultrasonic nondestructive testing systems. Studies were made on improving the performance and capabilities of ultrasonic inspection by integrating smart devices into the conventional ultrasonic application. An ultrasonic development board was used in this system in order to create a smart inspection system. The development board enables the system to generate the ultrasonic waves, send them to the inspection material, and capture echoes that return from the material. In this study, embedded software enhancements were made to provide Bluetooth communication capability to the development board. Moreover, an Android application for smart devices was developed for uploading the required board configuration to the development board and evaluating the received ultrasonic data. With this study, a system was developed that can perform thickness measurement and defect detection at high accuracy. The developed system can perform ultrasonic testing with either pulse echo or through transmission method. It is also compatible with single and double element ultrasonic probes. The smartphone and the development board communicate with each other over Bluetooth. In addition, the inspection results can be recorded and shared over the internet through the smartphone application. In this way, experts who are not physically present in the inspection area can also evaluate the results.