Benlik kurguları açısından ilişki tarzlarının incelenmesi
Examining of relationship styles in terms of self-construals
- Tez No: 504632
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Özerk-Ayrık Benlik Kurgusu, İlişkisel-Bağımlı Benlik Kurgusu, Özerk-İlişkisel Benlik Kurgusu, Ketleyici İlişkiler, Doyurucu İlişkiler, Autonomous-discrete Self-organization, Relational-dependent Self-organization, Autonomous-relational Self-organization, Frustrating Relationships, Satisfying Relationships
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmada ergenlerin özerk-ayrık, ilişkisel-bağımlı, özerk-ilişkisel benlik kurguları ile kişilerarası ilişki tarzları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca ergenlerin özerk-ayrık, ilişkisel-bağımlı, özerk-ilişkisel benlik kurguları ile kişilerarası ilişki ölçeğinin alt boyutları olan ketleyici ve doyurucu ilişkiler arasında yaşadıkları yere, cinsiyete, gelir değişkenlerine göre anlamlı farklılaşmanın olup olmadığı incelenmiştir. Konya'da ve İzmir'de bulunan özel ve devlet liselerinden 11 ve 12. sınıflara devam eden, alt, orta ve üst ekonomik düzeyden 345 erkek (%43,0), 457 kadın (%57,0) olarak toplamda 802 öğrenci bu çalışmanın araştırma grubunu oluşturmaktadır. Öğrenciler demografik bilgi formu, Kağıtçıbaşı (2007) tarafından geliştirilen özerk-ilişkisel benlik ölçeği ile Şahin, Durak ve Yasak (1994) tarafından geliştirilen kişilerarası ilişki ölçeğini doldurmuşlardır. Araştırmanın verileri SPSS 20.00 for Windows paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde ANOVA, t testi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar özerk-ayrık ve özerk-ilişkisel benlik kurguları ile doyurucu ve ketleyici ilişkiler arasında anlamlı, pozitif ve güçlü ilişki olduğunu göstermektedir. Yalnız ilişkisel-bağımlı benlik kurgusunun doyurucu ilişki ile anlamlı bir ilişkisinin olduğu fakat ketleyici ilişki ile arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığıdır. Ayrıca araştırmada ikamet, cinsiyet, gelir değişkeni ile benlik kurguları ve ilişki tarzları arasında anlamlı farlılıklar açısından önemli bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMINING OF RELATIONSHIP STYLES IN TERMS OF SELF-CONSTRUALS In this research, the relationship between adolescents' autonomous-discrete, relational-dependent, autonomous-relational self-constructs and interpersonal relationship styles is examined. In addition, it was investigated whether the adolescents' autonomous-discrete, relational-dependent, autonomous-relational self-constructs between interpersonal relationship subscales, frustrating and satisfying relationships, differ significantly from place, sex or income level. A total of 802 students (345 males (43.0%) and 457 females (57.0%) from the lower, middle and upper economic levels attending to the 11th and 12th grades of private and state high schools in Konya and İzmir, research group. The demographic information form of the students filled out the interpersonal relationship scale developed by Şahin, Durak and Yasak (1994) with the autonomous-relational self-scale developed by Kağıtçıbaşı (2007).The data of the study was made with SPSS 20.00 for Windows package program. ANOVA, t test and correlation analyzes were used in the analysis of the data. The results show that there is a meaningful, positive and strong relationship between autonomous-discrete and autonomous-relational self-constructs and satisfying and frustrating relationships. Only relational-dependent self-organization has a meaningful relationship with the satisfying relationships, but there is no significant relationship with the frustrating relationship. Significant findings were also found in terms of meaningful differences between residence, sex, income variance, self-constructs, and relationship styles in the study.