İbnürrefik Ahmet nuri sekizinci'nin tiyatro eserlerinde sosyal hayat
The social life depicted in the theatrical works by İbnureffik Ahmet Nuri sekizinci
  1. Tez No: 504633
  2. Yazar: ERENGÜL ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci, İstanbul, Sosyal Hayat, Meşrutiyet Dönemi, tiyatro, adaptasyon, semtler, toplum hayatı, İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci, Istanbul, Social Life, The Constitutional Monarchy Period, theater, adaptation, districts, community life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Yeni Türk Edebiyatı sahasında Türk tiyatrosu ile ilgili yapılan çalışmalar mevcuttur. Meşrutiyet dönemi tiyatrosu da bunun içerisinde özel bir yere sahiptir. Fakat yapılan incelemeler sonucunda üzerinde çok fazla çalışma yapılmayan yazarlar ve oyunlar olduğunu görürüz. Bu çalışmada ise çok fazla işlenen bir konunun pek bilinmeyen ve yeterince çalışılmamış bir isim olan İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'yi ele aldık. Kendisi ağırlıklı olarak tiyatro eserleri yazmış. Çok az sayılabilecek şekilde de hikâyeler yazmıştır. Sekizinci, hayatını adapte ve telif tiyatro eseri yazmaya adamıştır. İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'nin çalışmalarını sosyal hayat üzerinden ele aldık. Çünkü okumalarımız sonucunda eserlerinde, Osmanlının son dönemini kapsayan yaşamın çok canlı yansımaları yer almaktadır. Çalışmamız sekiz ayrı bölümden oluştu. İstanbul Semtleri, Toplum Hayatı, İş Hayatı, Siyaset ve Politika, Kurum ve Kuruluşlar, Basın Dil ve Sanat, Eğitim gibi başlıklara bu başlıkların altına yerleştirmeyi uygun bulmadığımız birkaç konuyu da Diğer başlığı altında topladık. Bu sekiz bölümü de kendi arasında alt başlıklara ayırdık. İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci'nin tiyatro eserlerinde geçen sosyal kavramları daha iyi aydınlatabilmek adına da yardımcı kaynaklara başvurduk
Özet (Çeviri)
Within the major of Modern Turkish Literature, there are studies relating to Turkish theater. The theater of the Constitutional Monarchy Period of the Ottoman Empire holds a special place within this field. However, further research in this area reveals that there are authors and plays that haven't been studied extensively yet, and therefore, requiring interest and attention. This research focuses on the works by IbnuReffik Ahmet Nuri Sekizinci, an author whose literary works are barely known and studied. His primary contribution to the field was writing theatrical plays. On the other hand, he also wrote short stories, although quite few. Sekizinci devoted his life to writing adaptations of theater plays and to authoring theatrical works copyrighted to himself. Harboring plenty of vivid examples of the social life including the last quarter of the 19th century and the first quarter of the 20th century, IbnuReffik Ahmet Nuri Sekizinci's literary works covered within this research were mostly analyzed through their social aspects. This study consisted of eight chapters, which are: Districts of Istanbul, Social Life, Professional Life, Politics, Institutions and Organizations, The Press, Language and Arts and Education. Meanwhile, some of the titles, which would be misplaced under any of these chapter names stated above, were placed in a separate chapter called“Others”hereby.