Avrupa Birliği fonlarının sosyal siyasal ve ekonomik olarak uluslararasılaşmaya etkisi
The social political and economical impacts of the European Union funds on internationalization
  1. Tez No: 504644
  2. Yazar: TUBA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Fonları, Uluslararasılaşma, Erasmus Plus, European Union Funds, internationalization, Erasmus+
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezin amacı, Avrupa Birliği Fonları kapsamında Erasmus+ Programının uluslararsılaşma üzerindeki sosyal, siyasal ve ekonomik olarak etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda literatür taramasının yanı sıra araştırma modeli olarak odak grup çalışması uygulanmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde Kavramsal Çerçeve, Avrupa Birliği, kurumları ve politikaları ve AB fonları konularına yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, Erasmus+ ile AB Programları ve bu fonlar ile gerçekleşen proje, hareketlilik, öğrenme gibi uluslararası faaliyetlere yer verilirken yarattıkları siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik etkileri incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise 6 Erasmus+ Koordinatörünün program hakkında görüşlerini almak amacıyla bir saha araştırmasına (odak grup çalışması) yer verilmiştir. Sonuç olarak Avrupa Birliği fonlarının özelde Erasmus+ Program faaliyetlerinin siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik olarak uluslararasılaşmaya etkisi olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is specific to search the social, political and economic impact of Erasmus funds on the internationalization. In this context, Focus Group Study was performed as a research model as well as literature search. The first chapter of the study includes conceptual Framework, European Union, EU institutions and policy and EU funds. The second chapter of the study examines Erasmus+ and EU Programmes which foster projects, mobility, learning and it's social, economic and political impacts. A field research, Focus Group Study, was carried out in order to find out six Erasmus+ Coordinators opinion about the Erasmus+ Programme in the third, namely last chapter. The result shows that European Union funds, specifically Erasmus+ Programme activities, influences internationalization as social, political, cultural, technological and economical.