Proje bütçesi sapmalarının şirket karlılığı üzerine etkisi
Effects of project budget deviations on company profitability
- Tez No: 504719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, CPM, Proje Bütçe Sapmaları, Karlılık, Project Management, CPM, Project Budget Deviations, Profitability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Son yıllarda iş yaşamının daha da gelişmesi ile birlikte her açıdan artan karmaşık sorunlara çözümler bulunmaya çalışılmaktadır. Bu sorunlar arasında sayıları ve büyüklükleri artan projelerin yönetilmeleri de yer almaktadır. Çok sayıda işletmenin ve işletme bölümünün ve bu bölümlerde çalışan kişilerin katılımını ve işbirliğini gerektiren işlerin yapılması, birbirleriyle etkileşim içinde bulunan işlerin alt işlemlerine ayrılması, ilk kez karşılaşılan işlerin tanımlanması ve kontrol edilmesi, belirlenen zaman ve maliyetlerle işlerin tamamlanması konuları, proje yönetiminin önemini arttırmıştır. Proje bütçeleme ile proje yönetimi sürecinde hangi tekniklerin, hangi araçların (izleme formları, mevzuat vb.) kullanılacağı ve projenin nasıl yönetileceği belirlenmektedir. Ayrıca; proje bütçeleme bu kayıtların raporlanmasını gerektirdiğinden her projeden yeni bilgiler edinilmesine ve istatistiki bilgilerin tutulmasına da olanak sağlamaktadır. Projelerin bütçelenmesi için öncelikle proje planlaması yapılmalıdır. Proje planlaması Gantt, CPM, PERT gibi metodlarla yapılmaktadır. Bu metodlardan yararlanarak planlanan proje; daha sonra bütçelenir ve uygulamaya alınır. Konutların içmekan dolaplarını üreten işletmeler; toplu konutlar için verdikleri tekliflerdeki hatalar ve projelerin yürütülmesi sırasında yaşanan revizyonlar nedeni ile kapanma noktasına gelebilmektedirler. Bunlar genellikle proje bütçelemesi yapılmamasından ve maliyet analizlerinin hatalı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, proje yönetimi ve proje bütçeleme ile ilgili mevcut literatür incelenmiştir. Daha sonra Adana'daki bir mobilya işletmesinde, bir projenin CPM metodu ve MS Project programı ile planlanması ve teklif aşamasından itibaren proje boyunca bütçe sapmalarının takibi ve kritik kontrol noktalarının tespit edilmesi için uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the further development of business life, solutions are being sought for increasingly complex problems. These issues include managing the projects that are increasing in number and size. Project management has become increasingly important in terms of the number of businesses or departments, the need for people to participate and collaborate, the division of work into interactions with each other, the identification and control of first-time jobs, and the completion of work at a specified time and cost. Project budgeting determines that which techniques and tools (monitoring forms, legislation, etc.) will be used in the project management process and how the project will be managed. In addition, project budgeting requires reporting of these records, thus provides the gain new information from each project. Project planning should be done primarily for the budgeting of the projects. Project planning is done by using the methods such as Gantt chart, CPM, PERT. The project which is planned with using one of these methods; is budgeted and put into practice furtherly. Companies that produce interior cabinets, experiences closure of the company due to mistakes in the offer of the project and their revisions during the execution. These are usually due to the lack of project budgeting and the cost analysis inaccurate. In this study, first existing literature about the project management and budgeting are exammed. Then it's aplied in a furniture company which operates in Adana to plan with CPM and MS Project programme and to determine budget deviations througtout the project from offering phase and identify critical control points.