Okurların internet gazetelerini tercih nedenlerinin belirlenmesi: Kayseri ili örneği
Determination of reasons for preference of internet journalism: The sample of Kayseri provi̇nce
- Tez No: 504815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İnternet Gazeteciliği, Okur Tercihi, İnternet, Haber, Internet Journalism, Readers' Preferences, Internet, News
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma okurların internet gazetelerini tercih nedenlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, teori ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde literatür taraması yapılarak tezin konusuyla ilgili çalışmalar değerlendirilmiştir. Birinci bölümde internet, internetin gelişimi, Web teknolojileri, internetin karakteristik özellikleri, internet gazeteciliği, dünyada ve Türkiye'de internet gazeteciliğinin gelişimi, internet gazeteciliği türleri ve internet gazeteciliğinin avantajları ve dezavantajları irdelenmiştir. İkinci bölümde internet gazeteciliğinde okur ve internet gazeteciliğinin temel özelliklerinin okur tercihleri üzerindeki etkisi çeşitli açılardan incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise çalışmanın uygulama kısmını oluşturmaktadır. Bu bölümde yöntem olarak anket uygulaması yapılmıştır. Böylece birincil kaynakların görüşleri alınmış ve okurların internet gazetelerini tercih nedenleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre; internet gazeteciliğinin her yerden anında ulaşılabilirliği bu mecranın başlıca tercih edilme nedenleri arasında tespit edilmiştir. Bununla birlikte multimedya araçlarının ve haber bildirimlerinin internet gazeteciliğinin tercih edilmesinde etkili olduğu da okurlarca ifade edilmiştir. Ayrıca okurlar, internet gazeteciliğinin gelecekte en güçlü haber mecrası olacağını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to determine the reasons why readers prefer internet journalism. The study consists of two parts: theory and practice. In the first and second part, the literature review was done and studies related to the thesis topic are evaluated. In the first part, the internet, the development of the internet, Web technologies, the internet characteristics, internet journalism, the development of internet journalism in the world and in Turkey, the types of internet journalism, advantages and disadvantages of internet journalism were discussed. In the second part, the reader in the internet journalism and the effect of the basic features of internet journalism on readers' preferences are investigated in a various of ways. The third part involves the application section of the study. In this part, the survey as a method is conducted. Thus, views of the primary sources is received and it is determined the reasons why readers prefer internet journalism. The data obtained is interpreted by being made as a table. According to the findings obtained as a result of the questionnaire survey; the instant accessibility of internet journalism from everywhere has been identified as one of the main reasons for preference of it. In addition, it is expressed by readers that multimedia tools and news reports are efficient about the choice of internet journalism. Readers also think that internet journalism will be the most powerful news media in the future.