Ana akım ve alternatif medya temsillerinde Suriyeli sığınmacılara yönelik insan hakları ihlalleri
Human rights violations against Syrian asylum seekers in mainstream and alternative media representations
- Tez No: 715178
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN TÖRENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Suriyeli, Sığınmacı, Mülteci, Alternatif Medya, Human Rights, Syrian, Asylum Seeker, Refugee, Alternative Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik insan hakları ihlalleri ile ana akım medyanın ve alternatif medyanın bu ihlaller karşısındaki tutumları ele alınmaktadır. Bu amaçla, dört aşamalı bir araştırma yürütülmüştür. İlk aşamada, Suriyeli sığınmacılar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve meslek kuruluşlarının yetkilileri ile görüşülerek ve uluslararası kuruluşların raporları incelenerek Suriyeli sığınmacıların uğradıkları insan hakları ihlalleri belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci aşamada, Suriyeli sığınmacıların uğradıkları insan hakları ihlallerinin ana akım medyada ve alternatif medyada ne ölçüde ve nasıl haberleştirildiği incelenmiştir. Bu çerçevede; Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazetelerinin internet siteleri ile Bianet, Diken, Dokuz8Haber, Sendika.org ve T24 haber sitelerinde yayımlanmış olan haberler içerik ve söylem analizine tabi tutulmuştur. Üçüncü aşamada, haberlerin hakikat ile ilişkisi sorgulanmıştır. Dördüncü ve son aşamada ise, haberler incelendiğinde tespit edilmiş olan sorunların nedenleri, ana akım medyada ve alternatif medyada görev yapan gazeteciler ile görüşülerek anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, gerek ana akım medyanın gerekse alternatif medyanın Suriyeli sığınmacılara yönelik bazı insan hakları ihlallerini haberleştirmediği, haberleştirdiği hak ihlallerini ise çoğu zaman hak odaklı bir yaklaşımla ele almadığı, ihlallere ilişkin bilgi sağlamak yerine okurların duygularını harekete geçirmeye çalıştığı ya da hak ihlallerini hükûmeti desteklemek veya eleştirmek için araçsallaştırdığı tespit edilmiştir. Suriyeli sığınmacıların kendilerine yönelik insan hakları ihlalleri haber yapılırken ne ana akım medyada ne de alternatif medyada kayda değer bir haber kaynağı olarak görüldükleri belirlenmiştir. Gazeteciler ile yapılan görüşmeler ise, medya temsillerindeki sorunların temel nedenleri arasında gazetecilere yönelik baskıların, sansür ve otosansür uygulamalarının, medya kuruluşlarının siyasal konumlanmalarının, gazetecilerin sığınmacılara yönelik olumsuz bakış açılarının ve insan hakları ile nefret söylemi/ayrımcı söylem konusunda yeterli bilgi birikimine ya da duyarlılığa sahip olmamalarının bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the human rights violations against Syrian asylum seekers in Turkey and the attitudes of the mainstream and alternative media towards these violations. To this end, a four-stage research design was carried out. In the first stage, human rights violations against Syrian asylum seekers were identified by interviewing Syrian asylum seekers, the officials of various non-governmental organizations and professional organizations, and examining the reports of international organizations. In the second stage, it was investigated to what extent and how the mainstream and alternative media covered human rights violations against Syrian asylum seekers. In this context, the news published on the websites of Hürriyet, Sabah and Sözcü newspapers, as well as on Bianet, Diken, Dokuz8Haber, Sendika.org and T24 news sites, were subjected to content and discourse analysis. In the third stage, the relationship between news and truth was discussed. In the fourth and final stage, interviews were conducted with journalists working for the mainstream and alternative media to understand the causes of the problems that were identified in the previous stage. The study revealed that both the mainstream and alternative media did not cover some of the human rights violations against Syrian asylum seekers. It was found that when they covered a human rights violation, they frequently did not address it with a rights-based approach, they tried to arouse the readers' emotions instead of providing information, or they instrumentalized the human rights violation to support or criticize the government. It was also found that Syrian asylum seekers were not considered a significant source of news, neither in the mainstream nor in the alternative media, when human rights violations against them were covered. On the other hand, interviews with journalists showed that pressures on journalists, censorship and self-censorship practices, political orientation of media outlets, negative views of journalists towards asylum seekers, and their lack of sufficient knowledge or sensitivity about human rights and hate speech/discriminatory discourse are among the fundamental causes of the problems in the media coverage and representation.