Kadına yönelik şiddet olgusu ve yazılı basında temsili üzerine bir araştırma
A research on the fact of violence against women and its representation in the press
- Tez No: 504855
- Danışmanlar: PROF. DR. FERLAL ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Yazılı Basın, Kadına Şiddet, Women, violence, press, violence against women
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kadın cinayetlerinin her geçen gün daha da yaygınlaşması ve yazılı basında bu konunun otosansüre dikkat etmeksizin, daha fazla tiraja ulaşmak kaygısıyla çarpıcı şekilde ve manşetlerden verilmesi, bu konuda basında çıkan haberler mi şiddeti körüklüyor şeklinde soruları da akla getirmektedir. Bu soruya cevap oluşturacak şekilde, yazılı basından beş gazetenin seçilmesiyle, bu gazetelerin kadın şiddetine yönelik haberleri ele alış biçimi incelenmek istenmektedir.“Kadına Yönelik Şiddet Olgusu ve Yazılı Basında Temsili Üzerine Bir Araştırma”başlıklı çalışmada, ulusal ve bölgesel basında kadına yönelik şiddet haberlerinin ele alınış biçimi, haberin büyüklüğü, sayfada ve gazetenin tamamında kapladığı yer, kullanılan başlığın büyüklüğü, fotoğraf kullanımı, hangi sayfalarda ağırlıklı olarak yer aldığı gibi konularda inceleme yapılmıştır. Ulusal basından fikir gazetesi olarak Cumhuriyet Gazetesi ile yaygın medyayı temsil etmek üzere en yüksek tiraja sahip üç ulusal gazete Hürriyet, Sabah ve Habertürk ele alınmıştır. Bölgesel gazete olarak da Ege Bölgesi'nde yayınlanan Yeni Asır Gazetesi seçilmiştir. Araştırmanın başlangıcı olarak ise 07.10.2011 tarihli Habertürk Gazetesi'nde“Kadına şiddette son nokta”başlıklı haberin yayınlandığı tarih alınmıştır. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Ekim, Kasım ve Aralık 2011, Ocak Şubat ve Mart 2012 tarihlerinde her aydan 5'er gün olmak üzere, 5 gazetede yer alan haberler arasında kadına şiddet haberleri ele alınarak, hangi gazetede bu konuya daha fazla yer verildiği, hangisinin fotoğrafı daha fazla kullandığı, hangi sayfalarda yer verildiği gibi incelemeler ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Tablolar ve grafiklerle gazeteler arasında mukayese yoluna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
That femicides are becoming widespread day after day and the news about those is headlined conspicuously in the press with the intention of reaching a greater circulation without paying attention to self-censor also brings to mind the question whether the news is fanning the violence against women. In order to find answers to the question, five newspapers in the press were selected and the newspapers' handling ways of the news over violence against women was tried to be examined. In the study titled“A Research on the Fact of Violence Against Women and Its Representation in the Press”the subjects such as national and regional press' handling ways of the news over violence against women, the size of the news, the size of the place the news occupies in a page or in the newspaper in general, the size of the headline used, use of photos, in which pages the news is, etc. are examined. Cumhuriyet, a national broadsheet newspaper, and Hürriyet, Sabah and Habertürk, three national tabloid newspapers with the largest circulation and Yeni Asir, a regional newspaper, were analysed in this study. 7.10.2011 when the news titled“The latest point at violence against women”was published in Habertürk, was selected as the start date of the study. Content analysis method was used in the study. The news of violence against women was dealt among the news in the 5 newspapers for 5 days in October and December 2011, January, February and March 2012 each. Comparisons and examinations such as in which newspaper the news is given place most, the photos are used most, in which pages the news is given place most etc. were made. Comparisons between the newspapers were made via tables and charts.