Orhan Pamuk'un 'Kırmızı Saçlı Kadın' adlı romanında niteleme sıfatları
Descriptive adjective in 'Woman With Red Hair' novel of Orhan Pamuk
  1. Tez No: 504870
  2. Yazar: NİHAT BIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Niteleme Sıfatları, Sözcük Türleri, Kaynak Diller, Orhan Pamuk, Kırmızı Saçlı Kadın, Qualifying Adjective, Part of Speech, Source Language, Orhan Pamuk, Women with Red Hair
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmamızda, Orhan PAMUK'un“Kırmızı Saçlı Kadın”adlı romanında geçen niteleme sıfatları incelendi. Bu çalışmanın asıl amacı, Türkiye Türkçesinde kullanılan niteleme sıfatlarının şekil ve oluşumları hakkında bir sonuç elde etmek ve değerlendirmede bulunmaktır. Adı geçen romanda tespit edilen 3896 adet niteleme sıfatı; sıfat, ad, algı, yapı, sözcük öbeği, ek, kaynak dil ve kullanım (gerçek anlam/üst anlam) bakımından sekiz başlıkta incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar tablolar ve grafiklerle verilerek bir değerlendirme yapılmıştır. İncelediğimiz 3896 niteleme sıfatı, algı bakımından görsel olanlar (1677) ve zihinsel olanlar (1671) ile ilk sıradadırlar. Kaynak dil bakımından incelediğimizde Türkçe (1880) ve Arapça (841) yine ilk sıradadır. Yapı bakımından incelediğimizde ise, basit (1677) ve türemiş (1576) niteleme sıfatlarını başta görürüz. Kullanım açısından gerçek anlam ilk sırayı alırken (3644), onu üst anlam takip etmiştir (252). Yukarıda sözünü ettiğimiz sıfatların daha detaylı ve kapsamlı şekli inceleme bölümünde görülecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, qualifying adjective used in Orhan PAMUK's novel“Woman with Red Hair”were examined. The main objective of this study is to obtain a data about the way how the qualifying adjectives in Turkey Turkish are formed and make an assessment. 3896 qualificative adjectives identified in the mentioned novel were analyzed under eight headings in terms of their being adjective, noun, perception, structure, phrase, suffix, source language and usage (in terms of true meaning/super ordinate). The results obtained were evaluated with the help of tables and graphs. Among the 3896 qualificative adjectives we analyzed, the visual (1677) and the mental (1671) were the highest in number in terms of perception. When we examined the data in terms of source language, we saw that Turkish (1880) and Arabic (841) ones were the highest in number. When we examined it in terms of structure, we saw that the simple qualifications (1677) and the derived qualifications (1576) were at the top. In terms of use, while the real meaning was the highest (3644), it was followed by the super ordinate (252). The more detailed and comprehensive picture of the qualifications we have discussed above will be seen in the analysis section.