Türkiye Selçuklu Devleti'nin iskân politikası
Turkey Seljuk State's settlement policy
  1. Tez No: 504878
  2. Yazar: SEVİL BAŞOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN YOSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Selçuklular, Anadolu, İskân, Seljuk's, Anatolia, Settlement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Anadolu coğrafyası Türk vatanı haline gelirken Türkiye Selçuklu Sultanlarının uyguladığı İskân Politikası'nın katkısının olup olmadığını belirlemek çalışmamızın problemini oluşturmuştur. Bu problem doğrultusunda Türkiye Selçuklu Sultanlarının uyguladığı iskân politikasının hangi nedenlerle ve nasıl uyguladığını tespit etmek çalışmamızın amacını oluşturmuştur. Araştırma sorularımızdan yola çıkılarak Türkiye Selçuklu Devleti'ni anlatan birinci el kaynaklar tespit edilmiştir. Tespit edilen birinci el kaynaklarda iskân politikasıyla ilgili olan bölümler alınmıştır. Birinci el kaynakların değerlendirilmesi yapıldıktan sonra makale, bildiri, tez gibi Türkiye Selçuklularıyla ilgili kaynaklar incelenerek çalışmanın yöntemi oluşturulmuştur. İskân politikasıyla ilgili ulaşılan ekonomik,sosyal,dini,askeri,siyasi bilgilerin yanı sıra iskân edilen topluluklar, Bizans Devleti'nin durumu, Büyük Selçuklu Devleti'nin Anadolu topraklarına gelmesinin nedenleri de çalışma sırasında ortaya çıkan bulgular olmuştur. Çalışma sonucunda Selçuklu Sultanlarının siyasi, dini, askeri, ekonomik, sosyal nedenlerle iskân politikasını uygulayarak Anadolu'nun Türkleşme sürecine katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anatolia Turkish citizens when coming into Turkey to determine whether the contribution of the Housing Policy implemented by the Seljuk sultan has created the problem of our study. The problem of settlement policy in line with Turkey exerted by the Seljuk Sultan to identify reasons and how to apply what has been the aim of our study.In the direction of this problem Settlement policy applied by the Seljuk Sultan of Turkey the purpose of our efforts to determine what causes and how Turkey Seljuk Empire describing the initiation of our study was to investigate the problem primary sources were identified In the first hand sources identified, sections related to settlement policy were taken. After the first hand sources were evaluated, the method of studying the resources by explaining the Seljuks such as articles, papers, theses In addition to the economic, social, religious, military and political information on the political arena, settlements, the situation of the Byzantine Empire, and the reasons for the arrival of the Great Seljuk State on the Anatolian lands have also been findings. As a result of the study, it was determined that Seljuk sultans contributed to the Turkification process of Anatolia by applying settlement policy for political, religious, military, economic and social reasons.