Gündelik hayat ve güncel sanat ilişkisi
Daily life and contemproary art relationship
  1. Tez No: 504907
  2. Yazar: MURAT GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik Hayat, Güncel Sanat, Popüler Kültür, Strateji, Taktik
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yüzyılda, modern kapitalist toplumsal ilişkiler düzeninde ve bürokratik yöntemlerle gündelik hayat baskı altına alınmıştır. Modern gündelik hayat içerisinde tahakküm altına alınan birey, gündelik yaşamın denetlenemeyen kısımlarında gedikler açarak, kendine göre çeşitli strateji ve taktikler geliştirerek mücadelesini vermiştir. Hem sanatın hem de gündelik hayatın özellikle toplumsal değişimin hızlı yaşandığı yıllarda önemi artmıştır. Sürrealizm ve Dada gibi öncü sanat akımlarının hem sanattaki hem de gündelik hayattaki rutinlerin akışını etkileyerek, sanatta, kültüre, düşünceye dair yaklaşımlar sergilemişlerdir. Aralanan bu kapıda, gündelik hayat pratiklerinin sanatta ele alınması, belirgin bir şekilde ivme kazanarak, günümüzde devam etmektedir. Türkiye'de de modernleşme süreci, neo-liberalist politikalar ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinin neden olduğu hızlı değişimin sonuçları gündelik hayatta da yansımıştır. Bu değişime referansla gündelik hayatın sanata yansıma biçimi, sanatçıların çoğunlukla bireysel bir şekilde gündelik hayata ilişkin, sergiledikleri duyarlılık ve gündelik hayatı anlama çabaları, farklı açılardan tez kapsamında ele alınmıştır. Araştırmamda gündelik hayat sanat ilişkisi genel olarak sanatçı ve sanat eseri odaklı olarak ele alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Bu incelemelere göre de gündelik hayata referansla kendiişlerimden de örneklerle, konunun daha iyi anlaşılmasına çaba gösterdim.
Özet (Çeviri)
In the last century, daily life has been put under pressure by the context of modern capitalist social relations and bureaucratic methods. The individual under dominance in modern daily life has struggled by developing various strategies and tactics according to his own self by opening the gap in the uncontrollable parts of daily life. Both art and everyday life have increased in importance especially in the years when social change has been fastest. They have exhibited approaches to art, culture, and thought, influencing the flow of both the art and daily life routines of leading art movements such as Surrealism and Dada. At this interrupted door, the handling of daily life practices in the art continues today, gaining momentum markedly. In Turkey, the modernization process, the neo-liberalist policies and the results of the rapid change caused by the September 12, 1980 military coup was also reflected in daily life. In my research, daily life art relation has been tried to be explained by focusing on artist and art work in general. With this change, the art of reflection of daily life, the daily life of the artists, the sensitivity of daily life and the efforts of daily life comprehension have been taken up within the scope of this theses from different angles. According to these examinations, I tried to better understand the subject with examples from my own work with reference to daily life. Key Word: Daily Life, Contemprorary Art, Popular Cultur, Strategy, Tactics