206 numaralı Urfa şer'iyye sicili'nin (H.1282-1287 \m.1865-1870) 1-186. sayfaları transkripsiyon ve değerlendirmesi
206 numaral Urfa registration (H.1282-1287 \ m.1865-1870) 1-186. transactions and evaluation
  1. Tez No: 504925
  2. Yazar: AHMET ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Urfa, Kadı, Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı, Mahkeme, Urfa, Sharia Court Records, Ottoman Court
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 544
Özet
Şer'iyye Sicilleri, kadıların görevleri icabı mahkemelerde verdikleri hükümleri, merkezden gelen belgeleri ve sorumlu oldukları yerlerdeki önemli hadiseleri kaydettikleri defterlerdir. Şer'iyye Sicilleri kadı ve naiblerin mahkemelerde hüccet, ilâm, ma'ruz, mürasele şeklinde kaydettikleri hükümleri, tayin beratlarını, buyruldu, tezkire, tahrirleri geçtikleri kaza, kasaba ve köylerde olan önemli olaylara dair kayıtları ihtiva etmektedir. Şer'iyye Sicillerindeki konular bir kaza idaresinde meydana gelebilecek her türlü olay ve düzenlemeler ile tarihi gerçekleri ihtiva eder. Şer'iyye Sicillerinden, o dönemin ekonomik, sosyal, kültürel ve hukuki durumunu, askerlikle ilgili bilgileri, savaş öncesi ve sonrası toplumsal olayları hakkında bilgi edinebilmekteyiz. Bu çalışmanın birinci bölümünde Urfa'nın tarihi, coğrafi konumu, adının kaynağı ile alakalı genel bilgilere yer verilirken ikinci bölümde şer'iyye mahkemelerinin tarihçesi, işleyiş tarzı ve mahkeme görevlileri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise 206 numaralı Urfa şer'iyye sicilinin 1-186. sayfalarının transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. 206 Numaralı defterden yararlanılarak Urfa'nın sosyal, kültürel, ekonomik, hukuki ve siyasi hayatı hakkında bilgilere varabiliriz.
Özet (Çeviri)
Shariarecords is the books in which the judges register the provisions of the courts in respect of their duties, documents from the center and important events in the places where they are responsible. Shariarecords, Judges and deputies in the courts include records of decisions, decisions, submissions, correspondence, records of important events in towns, villages, and accidents. The Shariarecords topics include all kinds of events and arrangements and historical facts that may arise in a village administration. We can get information about economic, social, cultural and legal status of that period, information about military service, social events before and after the war. In the first part of this work, the history, geographical position of Urfa, general information related to the source of the name was given, while in the second part Sharia the history of the courts, the way of working and the officers of the court were given.In the last part of our study, 1-186 pages of Urfa Shariarecords 206 were transcribed and evaluated. We can have information about the social, cultural, economic, legal and political life of Urfa by making use of book number 206.