Büyük Selçuklular dönemindeki askeri faaliyetlerin İslâm Dünyasına etkileri
The effects of the military activities of the great seljuks period on the Islamic World
- Tez No: 504949
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFER SOLMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Devleti, Abbâsiler, Fâtımîler, Doğu Roma İmparatorluğu, Bâtıniler, Haçlılar, Karahıtaylar
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 261
Özet
Türk-İslâm devletlerinden birisi olan ve XI. yüzyılın ikinci yarısından sonra İslâm dünyasının en büyük siyasi gücü haline gelen Büyük Selçuklu Devleti, hem Türk hem de İslâm tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu devleti önemli yapan birçok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden biri de, gerçekleştirdikleri askerî faaliyetlerdir. Sahip oldukları askerî güç sayesinde Selçuklular, Sünnî İslâm âleminin siyasi liderliğini üstlendikten sonra, İslâm topraklarını hedef alan hareketlere karşı kendilerini sorumlu hissetmişlerdir. Kendilerinden önce karışıklık içerisinde bulunan İslâm coğrafyasını ilgilendiren askerî faaliyetler düzenlemişlerdir. Bu faaliyetlerle, İslâm âlemine sosyal, siyasal ve kültürel olmak üzere birçok mühim etkiler bırakmışlardır. Tuğrul Bey, Alp Arslan, Melikşah, Berkyaruk, Muhammed Tapar ve Sancar gibi Büyük Selçuklu sultanları tarafından, İslâm ülkeleri Selçuklu hâkimiyeti altında birleştirilmeye çalışılmıştır. Bozulan İslâm birliğinin yeniden kurulması hedeflenmiştir. Büveyhîlere, Fâtımîlere, Bâtınilere, Karmatîlere ve Hıristiyan dünyasına karşı mücadele edilmiştir. Bu çalışma ile temel kaynaklar ve araştırma eserlerden hareketle, Selçukluların ilk zamanlarından yıkılışına kadar geçen süreçte gerçekleştirilen askerî faaliyetlerin İslâm dünyasına etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Great Seljuk Empire, which was one of the Turkish-Islam states and became the biggest political power of the Islamic world after the second half of 11th century, had an important place both in the Turkish and in Islamic history. There are many reasons making this empire so important. One of the reasons is the military activities they performed. Thanks to the military power they had, the Seljuks, after assuming the political leadership of the Sunni Islamic world, felt responsible for the movements targeting the Islamic territories. They arranged military activities concerning the Islamic geography which had been in disorder before them. Thanks to these activities, they had several important influences on the Islamic world, socially, politically and culturally. Islamic countries were attempted to be united under the domination of the Seljuks by the sultans of the Great Seljuk Empire such as Tughril Beg, Alp Arslan, Meliksah, Berkyaruk, Muhammed Tapar and Sancar. The aim was to re-establish the disrupted Islamic unity. Struggles were made against the Buyids, the Fatimids, the Batınis, the Qarmatians and the Christian world. With this study it is aimed to examine the effects of the military activities performed from the beginning till the collapse of the Seljuks to the Islamic world with the help of basic sources and research works. KeyWords: The Great Seljuk Empire, the Abbasids, the Fatimids, the East Roman Empire, the Batınis, the Crusaders, and the QaraKhitais.