Makedonya ve Kosova Türk çocuk şiirinde evrensel değerler
The universal values of Macedonia and Kosovan Turkish children poem's
  1. Tez No: 504948
  2. Yazar: MUHAMMED JAKUPI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya, Kosova, Türk, çocuk şiiri, evrensel değerler, Macedonia, Kosovo, Turkish, children poem, universal values
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Çocukların gerçeğe uygun değer ve ahlaki davranışları kazanmalarında edebiyatın bilhassa da çocuk şiirinin önemi göz ardı edilemez bir seviyededir. Bu çalışmanın asıl amacı da Makedonya ve Kosova Türk çocuk şiirinde evrensel değerlerin nasıl ele alındığını ve şairlerin eserlerinde hangi evrensel değerlere yer verdiklerini ortaya koymaktır. Bu düşünce bağlamında incelemiş olduğumuz ve araştırma dâhilinde yer alan Makedonya ve Kosova Türk şairlerinin yayımlanmış bütün çocuk şiir kitapları çeşitli evrensel değerler bağlamında alfabetik sıraya göre incelenmiş ve yorumlanmıştır. Böylece, incelediğimiz şiirleri esas alarak belirlediğimiz yeni değerler araştırmamızın sınırlılıkları dâhilinde tekrardan ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature is important especially when it comes to children poems to get their basic values and behaviours. Purpose of this research is to reveal what kind of universial values do poets show in their works and how examine in their Macedonia and Kosovan Turkish children poems. In this sense of thought Macedonia and Kosovan Turkish poet's published of all children poem books have been investigated in terms of several universial values and alphabetised and interpreted. Finally, the new values taken from poems is rehashed within range of research.