Acil servise başvuran yaşlı hastaların ihmal ve istismarının acil servis hekimlerindeki farkındalığının değerlendirilmesi
Assessment of the awareness of abuse and neglect of the elderly patients admitted emergency services in emergency physicians
  1. Tez No: 504972
  2. Yazar: SAFFET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK KATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, istismar, ihmal, elder, abuse, neglect
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yaşlı nüfusu giderek artmaktadır. DSÖ verilerine göre 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2050 yılında %20' ye, 2075 yılında ise %27'ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Yaşlanan nüfusla birlikte ciddi bir halk sağlığı sorunu olan yaşlı istismar ve ihmali de önemli ölçüde artmaktadır. Acil servis hekimleri yaşlı istismarı ve ihmaline yönelik şüpheli vakaları tanımada önemli rol oynamaktadır. Acil servislere başvuran yaşlı hastalarda istismar ve ihmal tahmin edilenden çok olmasına rağmen, bu tür vakaları tanımlama ve bildirim son derece azdır. Bu çalışmanın temel amacı; acil servislere başvuran yaşlı hastalardaki ihmal ve istismar durumunun, acil servis hekimlerindeki farkındalığın ve bu duruma karşı tutumlarının ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. Bununla birlikte, yaşlı hastalar değerlendirilirken ihmal ve istismar durumunun da göz önünde bulundurulmasını sağlamaktır. Yöntem: Veri toplama aracı olarak elektronik bir anket formu kullanılmıştır. Anket toplam 19 sorudan ve 2 bölümden oluşmaktadır Aralık 2017 ile Nisan 2018 tarihleri arasında yürütülen çalışmaya katılma çağrısı ve çalışmaya konu anket acil servislerde çalışan hekimler ile online olarak paylaşıldı. Elde edilen veriler SPSS 23.0 Windows bilgisayar programı ile tanımlayıcı istatistik yapılarak belirlendi. Bulgular: Katılımcıların %69,4' ü yaşlı istismar ve ihmaliyle karşılaşmış olup, %30' u bildirimde bulunmamıştır. Katılımcıların %79,8' i konu ile ilgili eğitim aldığını, %9' u yaşlı istismarına yönelik bir tarama testinin olduğunu belirtti. Kurs eğitimi ile konuya dair eğitim alanların, gerek tıp fakültesi süresince, gerekse uzmanlık eğitimi süresince eğitim alanlar ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Sonuç: Bu çalışmada acil servise başvuran yaşlı hastalarda istismar ve ihmalin sanılandan fazla olmasına rağmen acil servis hekimlerinin bu tür vakalara az sayıda tanı koydukları görülmüştür. Bunda acil servis hekimlerinin konuya ilişkin yeterli düzeyde bilgiye sahip olmadıkları anlaşılmıştır. Bu konuda eğitim ile ilgili yeni bir müfredata ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The elderly population is increasing. According to WHO data, it is estimated that the population of 65 years and over will increase to 20% in 2050 and to 27% in 2075. Along with the aging population, elder abuse and neglect, which is a serious public health problem, is also increasing significantly. Emergency physicians play an important role in identifying suspect cases of elder abuse and neglect. Despite the fact that abuse and neglect have been anticipated in elderly patients who are referred to emergency departments, the identification and notification of such cases is extremely rare. The main purpose of this study is; the evaluation of the awareness and abuse situation of the elderly patients who applied to the emergency services, the awareness of the emergency physicians and their attitudes towards this situation and their knowledge levels. However, it is important to consider the situation of neglect and abuse while evaluating elderly patients. Method An electronic questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire consists of 19 questions and 2 parts. The call for participation and the questionnaire to be conducted between December 2017 and April 2018 were shared online with doctors working in emergency departments. The obtained data were determined by descriptive statistics with SPSS 23.0 Windows computer program. Results 69.4% of the participants had experienced abuse and neglect, and 30% were not informed. 79.8% of the participants said that they had been educated about the subject, and 9% stated that there was a screening test for elder abuse. There was a statistically significant difference between the course education and the subjects who were educated about the topic, during the medical faculty, or during the specialist education period. Conclusion Despite the fact that abuse and neglect are more common in elderly patients who applied to the emergency service in this study, it is seen that the emergency department physicians diagnosed in this kind of cases are few. It has been understood that emergency physicians do not have enough knowledge about the subject. A new curriculum for education is needed in this regard.