Kayseri'nin yerlisi olmak: geleneksel bir aidiyet biçimini üreten etkileşim örüntüleri
Being indigenous people of kayseri: Interaction patterns generating a traditional form of participation
- Tez No: 505001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, gelenek, yerlilik, etkileşim, ritüel, tüketim, gösterişçi tüketim, Kayseri, tradition, indigenousness, interaction, ritual, consumption, conspicuous consumption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, yerliliğin üretiminde kadınların rolünü, yerliliğin Kayseri'nin geleneksel yapısının inşasına olan etkilerini anlamak için Kayseri yerlilerinin etkileşim örüntülerini kendine konu edinmektedir. Bu amaç doğrultusunda, uzun yıllar boyunca süre gelen etkileşim modellerinin geçerliliğini kaybetmeden bir ritüel haline nasıl dönüştüklerini ve ritüeller, dayanışma, tüketim, gösterişçi tüketim bağlamında, yerlilerin etkileşim ağlarını inceleyerek birbirlerinden nasıl etkilendikleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu incelemenin verileri, etnografyayla Kayseri'nin yerlilerinin girdiği ortamlarda ve sıkça bulundukları mekânlarda tam katılımlı gözlem tekniği ile oluşturulmuştur. İlaveten, yaş aralığı olarak iki gruba ayrılmış olan (26- 29 ve 30-55 yaş arası) ve amaçlı örneklem olarak seçilen evli yerli kadınla görüşme yapılarak, katılımlı gözlem tekniğine destek olunacaktır. Araştırmanın sonucunda, yerli olarak birbirleri ile olan dayanışmanın, etkileşim ağını oluşturabilme açısından önemi gözlemlenmeye çalışılmıştır. Bu önem, yıllardır yerlilerin birbirlerinden etkileşim sonucu ortaya çıkardıkları davranışların kabul görerek ritüel halini nasıl aldığını ve şehrin sosyo-ekonomik yapısına olan etkisini anlayabilmek adına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study underlines the interaction patterns of indigenous people of Kayseri in order to understand the role of women in local production to effects of locality to traditional construction of Kayseri. To this end, it attempt to examine how long-lasting interaction models transform into a ritual without losing their validity and how they are influenced by each other by examining the interaction networks of rituals, solidarity, consumption and conspicuous consumption. The research data is constituted from observation techniques and ethnography of indigenous people of Kayseri where they visit and frequently located. In addition, participating observation techniques supported by interviewing married domestic women who have been separated as two age groups (between 26-29 and 30-55 years of age) and selected as purposeful samples. As a result of the research, it is tried to observe the importance of being able to create a network of interaction with each other as indigenous people. This emphasis will contribute to understanding how the indigenous people have become ritualized by accepting the behaviors they have emerged as interactions with each other and understanding the socio-economic impact of the city.