Attitudes of Ell students towards the courses of English literature
Ell öğrencilerinin edebiyat derslerine karşı tutumu
  1. Tez No: 505021
  2. Yazar: KERİM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, İngiliz Edebiyatı, cinsiyet, yaş, duygu, bilişsel, davranış, Attitude, English literature, gender, age, emotion, cognitive, behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ELL öğrencilerinin İngiliz Edebiyatı derslerine karşı tutumunu ve onların konuyla ilgili görüşlerini belirlemeyi amaçlayan bu çalışma nicel bir çalışmadır. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim gören 390 ELL öğrencisinden yeterli sayıda öğrenci (n= 194; 47 erkek + 147 bayan) çalışmaya katılmıştır. Bazı anket sorularında verilen cevapların sayısı değişikllik göstermektedir. Çalışmanın amacına uygun olarak, Akram & Sadek (2015) tarafından geliştirilen bir anket (α=0.95) uygulanmıştır. Anket 39 sorudan oluşmaktadır; 9 tanesi duygusal tutum, 10 tanesi bilişsel tutum, 15 tanesi ise davranışsal tutum ile ilgilidir. Elde edilen sonuçlar katılımcıların yukarıda bahsedilen derslerin gerekliliği konusunda neredeyse nötr seviyede bir tutum sergilediklerini göstermektedir. Bölümlerinde yaptıkları çalışmalarda İngiliz Edebiyatı derslerinin gerekliliği hakkında ELL öğrencilerinin duygusal tutmlarının analiz edilmesi söz konusu olduğunda konuyla ilgili kabul edilebilir tutumları olduğunu bildirdiler. Bölümlerinde yaptıkları çalışmalarda İngiliz Edebiyatı derslerinin gerekliliği hakkında ELL öğrencilerinin bilişsel tutumlarının analiz edilmesi söz konusu olduğunda konuyla ilgili nötr seviyede tutumları olduğunu bildirdiler. Davranışsal tutumları dikkate alarak gerçekleştirilen bu çalışmadan elde edilen sonuçların dikkatli bir şekilde analizi bu derslşere karşı yğksek seviyede tutum olduğunu göstermiştir. Erkek ve bayanlar arasında İngiliz Edebiyatı derslerine tutum bakımından fark olup olmadığını belirlemek için, bağımsız grup t testi uygulanmış ve erkekler ve kadınlar arasında bu konuda fark olduğu tespit edilmiştir. Kızlar bölüm çalışmalarındaki İngiliz Edebiyatı derslerinin kullanımına yönelik tutumsal davranışın duygusal özelliklerine daha fazla sahip oldukları görüldü. Fakat bilişsel tutumlar söz konusu olduğuna erkeklerin Edebiyat derslerine devam etme konusunda daha yüksek değerlere sahiplerdi. Davranışsal bileşenler anlamında, edebiyat öğrenmenin onları düşünmeye teşvik ettiği konusunda erkekler kızlardan daha yüksek değerlere sahipti. Yaşla ilgili Edebiyat derslerine tutumla ilgili olarak yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to determine the attitudes of the ELL students towards the courses of English literature and their opinions related to the issue, is a quantitative research. Out of total 390 ELL students who study English Literature courses in English Language and Literature Department in the Faculty of Letters, Selçuk University during the academic year of 2016-2017, a convenient sampling (n = 194; 47 males + 147 females) have participated in the study. For some items the number of the responses changes. For the purpose of the study, a questionnaire (α=0.95) adapted from the study of Akram & Sadek (2015) has been administered. It consists of 34 items, 9 of which are about emotional, 10 are about cognitive, and the rest 15 are about behavioral attitudes. The results obtained in the study have pointed out that the participants have displayed almost a neutral level of attitudes towards the necessity of the above mentioned courses. As to the analysis of the affective behaviors of ELL students about the necessity of the English language courses in their departmental study, they have reported that they have favorable attitudes about the issue. As to the analysis of the cognitive behaviors of ELL students about the necessity of the English language courses in their departmental study, they have reported that they have almost favorable attitudes about the issue at the neutral level. A careful analysis of the results obtained in this study regarding the behavioral component have indicated a high level of attitudes towards these courses. In order to see if there is a statistically significant difference between the male and female's attitudes towards English Literature courses, Independent Samples Test has been applied and it has been found out that males and females differ in that issue. Females have almost more favorable emotional characteristics of attitudinal behaviors towards the use of English literature courses in their departmental studies. However, as to the cognitive attitudes, males have had higher scores than females in that attending Literature courses improve their writing skills in English. In terms of behavioral component males have had higher scores than females in the sense that studying literature encourages them to think. As to the attitudes towards English Literature courses regarding age it is found out that there is no statistically significant difference in-between the age ranges.