Açık yapıttan öznel deneyime; Performans sanatı
Open construction special experience: Performance art
- Tez No: 505044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞİYARBAR EPÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Performans, Sanat, Avangard, Postmodernizm, Fütürizm, Performance, Art, Avant-garde, Postmodernism, Futurism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Performans sanatı, izleyicisinin önünde o sırada canlı olarak gerçekleştirilen ve sanatçısı ya da sanatçıları tarafından bedenin kullanılarak sergilendiği bir sanat biçimidir. Happening veya Oluşum olarak da adlandırılan bu etkinlikler; geleneksel ve biçimci anlayıştan farklı olarak ortaya koyulan ürünün alınması, satılması, taşınması söz konusu değildir. Tekrarı olmadığı için fotoğraflanarak ya da video kamera ile kayıt altına alınarak arşivlenir. Sahne ve gösteri sanatları ile vücudun bir takım hareketler sergilemesi bakımından ortak yönleri bulunsa da, tiyatro gibi herhangi bir metine bağlı kalınmaksızın yapılır. Action Painting-Eylem Resmi, Body Art -Vücut Sanatı, Fluxus, Beden Sanatı, Yoksul Sanat ve Süreç Sanatı ile de ilişkilidir. 1960'lı yıllarda popülerlik kazanmaya başlayan Performans Sanatı'nın kökleri 20.yy. başlarındaki Dada akımına, 1920'li ve 1930'lu yılların sürrealist ve fütürist performanslarına kadar uzanmaktadır. Sanatçı tarafından amaçlanan düşünceyi ortaya koymak için öncesinde düşünülen etkinlik, seçilen mekanda yapılmaya başlanır, sürdürülür ve bitirilir. Etkinliklerde istenirse şiir, müzik, dans gibi yaklaşımlardan da yararlanması bakımından disiplinlerarası özelliktedir. Sanatçının düşüncelerinin, geleneksel sanat biçimlerinden farklı olarak alışılmadık ve çarpıcı bir biçimde dolaysızca iletilmesinin bir yoludur. İletilen düşünce ise izleyici tarafından hiçbir özel çaba harcanmadan tamamlanır. Bu sanat biçiminde izleyiciye aktif bir şekilde rol verilmiştir. 1970'lerde fikirleri ön plana çıkan Kavramsal Sanat'a kadar uzanır.
Özet (Çeviri)
Performance art is an art form that is performed live in front of the audience and is exhibited by the artist or artists using the body. These activities, also called Happening or Formation, it does not involve the purchase, sale or relocation of the product that is different from traditional and formal understanding. Since it is not an anchor, it is archived by being photographed or recorded with a video camera. Although the stage and the performing arts have a common aspect in terms of exhibiting a number of movements of the body, it is done without adhering to any text like the theater. Action Painting-Action Painting is also associated with Body Art-Body Art, Fluxus, Body Art, Poor Art and Process Art. The roots of the Performance Art, which started to gain popularity in the 1960's, to the early Dada movement, to surrealist and futuristic performances of the 1920s and 1930s. In order to put forward the thought that is intended by the artist, the activity planned beforehand is started to be done, maintained and finished. The activities are also interdisciplinary in terms of exploiting poetry, music, dance, etc. if desired. It is a way of conveying artist's thoughts in an unusual and dramatic way, unlike traditional art forms. Conducted thought is completed by the audience without any special effort. In this art form, the audience is actively involved. In the 1970's ideas extended to the foreground Conceptual Art.