Joanne Kathleen Rowling's anti-racist and anti-fascist criticism in Harry Potter
Joanne Kathleen Rowling'in Harry Potter romanında ırkçılık ve faşizm karşıtı eleştirisi
  1. Tez No: 505108
  2. Yazar: İSMAİL TEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL SERDAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Harry Potter, Irkçılık, Faşizm, Tahammülsüzlük, Kölecilik, Nefret, Armacılık, Soy, Demokrasi, Çoğulculuk, Eşitlik, Sevgi, Eğitim, Harry Potter, racism, fascism, intolerance, slavery, hatred, heraldry, bloodline, democracy, pluralism, equality, love, education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Harry Potter öyküsünün Irkçılık ve Faşizm karşıtı eleştirisi ortaya koyulmuştur. Öykü yazarı Joanne Kathleen Rowling, mevzubahis ideolojileri uyuşmaz ve ötekileştirici olmakla eleştirmektedir. Öyküsü bir ayna niteliği taşımakta ve geçmişte gerçekten yaşanmış ırkçı, faşizan anlaşmazlıkları hatıra getirmektedir. Dahası Rowling, mevzubahis farklılıkların hoş görülüp uyum için gerekli ögeler olarak sayıldığı alternatifler ortaya koymakla yanlış ırk algısının ve faşist güç istismarının önüne geçmeye çalışmıştır. Konunun detaylı incelenebilmesi için çalışma üç ana kısma ayrılmıştır. İlk kısımda, kölecilik ve Yahudi tahammülsüzlüğüne değinilerek Avrupa Irkçılığının kökleri ele alınmıştır. Devam eden bölümde, ırkçılığın mütemadiyen gelişimi Aydınlanma Çağının yaşayan bir tür olarak insanı kategorize etmesi üzerinden incelenmiştir. Daha sonra, ırkçılık, Modern Zamanların gittikçe yükselen bir çatışma konusu olarak irdelenecektir. Güney Afrika Apartheid'i, Amerikan Jim Crow Yasaları ve azınlıkların maruz kaldığı Nazi soykırımları Rowling'in eleştirisi için gereken kavrayış açısını daha geniş bir çerçeveye taşıyacaktır. İkinci kısımda, politik bir ideoloji olarak faşizmin ne olduğu ve ırkçılıkla olan bağı kısaca özetlenecek ve takip eden bölümde faşizmin modern zamanlarda geçirdiği gelişim anlatılacaktır. Son olarak, Rowling'in ırkçı ve faşist eleştirisi Harry Potter öyküsüne yapılan direkt atıflarla tartışılıp tetkik edilecektir.
Özet (Çeviri)
This body of work has targeted to study and analyze the story Harry Potter with respect to its anti-racist and anti-fascist criticism. Joanne Kathleen Rowling, the writer of the story, uses her fiction to criticize the racist and fascist ideologies by giving references to their harsh exclusionary and non-conformist practices. The story-line provides a mirroring effect and carries metaphorical qualities of the racist-fascistic conflicts that actually happened in the past. Moreover, Rowling undermines the erroneous concept of race and racial discrimination and fascistic power abuse in society by introducing alternatives in which the differences under discussion are welcomed and counted as the essential units of harmony. To elaborate on the topic the paper is organized into three main sections. In the first section, the roots of the racism in Europe will be studied with reference to slavery and the Jewish intolerance as the underlying factors. In the following chapter, the gradual development of the race concept will be scrutinized over the Enlightenment categorization of human as a living species. Later on, racism will be a matter of debate for the raging conflict of the Modern Times. South African Apartheid, Jim Crow legislation of the America and Nazi extermination of the minorities will provide the essential insight to see the Rowling's fiction from a broader perspective. In the second chapter, what fascism is as a political ideology and how it relates to racism will be briefly summarized, in the sequel chapter the gradual development of fascism during modern times will be narrated. Finally, Rowling's criticism of the racist and fascist ideologies in her books Harry Potter will be explored and debated with direct references to her fiction Harry Potter.