Hakkari kent meydanı: Mevcut durumun değerlendirilmesi ve kullanıcıların katılımı
Hakkari city square: Evaluation of the current situation and participation of users
  1. Tez No: 505165
  2. Yazar: MEHMET NEZİR BULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hakkâri, Kent, Kentsel Açık Mekân, Kentsel Tasarım, Meydan, Hakkâri, Square, Urban, Urban Open Space, Urban Design
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kentler, insanların bir arada toplanma ve yaşama arzusu neticesinde ortaya çıkmıştır. Kentleri oluşturan insanlar, kendi yaşam biçimlerine uygun olarak kentsel açık mekânlar oluşturmuşlardır. Zamanla kentlerde oluşan bu açık mekânlar, kentlinin düzenli bir biçimde ortak yaşamının geçtiği kamusal açık mekânlardır. Kamusal açık mekân olarak meydanlar, kültürel etkinliklerin geçtiği ve sosyal ilişkilerin güçlendiği geçmişle gelecek arasında köprü oluşturan, kent kimliğini yansıtan en önemli araçlardır. Kentsel tasarım açısından meydanların kendilerinden istenilen katkıyı sağlayabilmesi için kullanıcıların gereksinimlerini karşılayan nitelikli mekânlar olarak düzenlenmeleri gerekir. Bu sayede insanlar meydanlarda; tarihini, mimarisini, geleneklerini en üst düzeye ulaştırabilecektir. Bu çalışmada; öncellikle kavramsal olarak meydan incelenmiş, ardından meydanların tarihsel süreci ve meydan çeşitleri, işlevleri ve tasarım ilkeleri irdelenmiştir. Bu doğrultuda değerlendirilen Hakkâri kent meydanı, çalışma alanının doğal ve kültürel özellikleri incelenmiştir. Kentsel tasarım açısından daha sağlıklı ve nitelikli bir meydan kurgusu için çalışma alanının, sosyal, kültürel ve işlevsellik bakımından elle alınmıştır. Daha sonra Hakkâri kent meydanının ihtiyaçlarını belirlemek üzere yöre halkıyla yüz yüze görüşmeler yapılmış, görüşmelerden elde edilen sonuçlardan yola çıkarak konu ile ilgili anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre halkın beklentilerine uygun bir taslak tasarım geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities have emerged as a result of the desire to gather and live together. The people forming the cities have created urban open spaces in accordance with their own way of life. These open spaces, which have formed in cities over time, are public open spaces through which the city lives in a regular way. Places as public open spaces are the most important means of reflecting the identity of the city, bridging the past and the future, through which cultural activities are going and social relations are strengthened. In terms of urban design, squares need to be organized as qualified spaces that meet the requirements of users in order to provide the desired contribution from the squares themselves. People on this side are in the squares; history, architecture, traditions to the highest level. In this study; the concept of the historical process and the types of squares, functions and design principles of the squares have been examined. The natural and cultural features of Hakkâri city square, the study area evaluated in this direction are examined. In terms of urban design, it has been taken by hand in terms of social, cultural, and functional aspects of the study area for a healthier and more qualified challenge. Later on, face to face interviews were made with local people to determine the needs of Hakkâri city plaza, and a questionnaire survey was conducted on the subject out of the results obtained from the interviews. According to the results of the questionnaire, a draft design suitable for people's expectations was developed.