Muş, Ağrı ve Bitlis illerinde arpa (Hordeum vulgare L.)'da çim türlerinin (Lolium spp.) yoğunluklarının belirlenmesi
Determination of the density of ryegrass species (Lolium spp.) in barley (Hordeum vulgare L.) in Mus, Agri and Bitlis provinces, Turkey
  1. Tez No: 505164
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÖNK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK TEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Çimler, Lolium spp, Rastlanma sıklığı, Yabancı otlar, Yoğunluk, Barley, Density, Frequency of occurrence, Weeds, Ryegrasses, Lolium spp
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Son yıllarda Muş, Ağrı ve Bitlis illerinde yapılan gözlemlerde arpa (Hordeum vulgare L.) arazilerinde çiftçilerin yabancı otlarla ilgili bazı şikayetlerinin olduğu, bu yabancı otlardan çim (Lolium spp.) türlerinin yörede kullanılan kimi ACCase inhibitörü herbisitlere direnç gösterdiği söylenmektedir. Yapılan bu çalışmada Muş, Ağrı ve Bitlis illerinde arpada sorun olduğu belirtilen söz konusu Çimlerin türlere göre dağılışlarının, yoğunluklarının, rastlanma sıklıklarının, herbisit atılan ve atılmayan tarlalardaki yoğunluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2017 yılı Mayıs – Temmuz ayları arasında sürveyler gerçekleştirilmiştir. Arpa tarlalarından bölgeleri temsil edecek şekilde Muş'tan 250, Ağrı'dan 700 ve Bitlis'ten 50 olmak üzere toplam 1000 örnek alınmıştır. Araştırmanın sağlıklı yürütülmesi için araziler ilaçlı ve ilaçsız olarak ayrı gruplarda değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmada, arpa alanlarında en fazla İran çimi (Lolium persicum Boiss. & Hohen. ex Boiss.)'ne rastlanmış (0.87 – 0.97 bitki m-2), İngiliz çimi (Lolium perenne L.) yoğunluğu ise düşük (0.02 – 0.03 bitki m-2) bulunmuştur. Rastlanma sıklığı açısından % 25 ile % 84 arasında çıkan İran çimi, en yoğun (1.11 – 1.67 bitki m-2) olarak Muş'ta tespit edilmiştir. İlaçlı ve ilaçsız tarlalar arasında ise önemli bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak daha önce öneminden pek bahsedilmeyen İran çiminin bölgede arpa yetiştirilen alanlarda önemli bir yabancı ot olma özelliği taşıdığı, bazı herbisitlere direnç göstermesi durumunda ise bölgede önemli bir sorun olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is said that farmers have some complaints about weeds in barley (Hordeum vulgare) fields in Muş, Ağrı and Bitlis provinces in recent years and it is said that ryegrass (Lolium spp.) Species from these weeds resist some ACCase inhibitor herbicides used in the region. In this study, it was aimed to determine the distribution of the ryegrass according to their species, density, frequency of occurrence, density of herbicides in the fields where they are dropped and unspent fields. For this purpose, surveys were carried out between May and July 2017. A total of 1000 specimens were taken from Barley fields, 250 from Muş, 700 from Ağrı and 50 from Bitlis. For the healthy conduct of the study, the herbicides were evaluated in separate groups as medicated and without medication. As a result of the work carried out, the highest density of İranian ryegrass (Lolium persicum Boiss. & Hohen. Ex Boiss.) Was found in barley areas (0.87 - 0.97 plants/ m2) while the density of English ryegrass (Lolium perenne L.) plants/ m2). The Iranian ryegrass is the most intense (1.11 - 1.67 plants/ m2) in Mus.There was no significant difference between medicated and non-medicated fields.As a result, it is considered that Iranian ryegrass, which is not mentioned much before, is an important weed in barley growing areas and it may be an important problem in the region if it resists some herbicides.