Domates bitkisinde biyoteknolojik çalışmalar ve GDO tanısı
Biotechnological studies in tomato plant and GDO diagnosis
  1. Tez No: 505188
  2. Yazar: MUKADDES DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, GDO, PCR, 35S, NOS, pat, cry1Ac, NptII
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hızla artan dünya nüfusuna karşılık tarım alanlarının sınırlı olması tarımda verim artışını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle genetik yapısı değiştirilmiş birçok ürün tarımsal üretimde maliyetlerin düşürülmesi ve faydalı diğer özellikler kazanmaları nedeniyle dünya üzerinde hızla benimsenmektedir. Birçok genetiği değiştirilmiş bitki çeşidi dünya çapında ekilmekte veya ithal edilmektedir. Bu ürünlerin kullanımının uzun vadede biyoçeşitlilik ve insan sağlığına etkileri olabileceğinden bazı endişeleri de beraberinde getirmektedir. Ülkemizde transgenik ürünlerin yetiştirilmesi 26 Mart 2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan biyogüvenlik kanunu ile yasaklanmıştır. Genetik mühendisliği ve bitki biyoteknolojisinin gelişimi, domates bitkilerinde mühendislik yapmak için büyük fırsatlar ortaya koymuştur. Son yıllarda domates içerdiği likopenin anti-oksidatif faaliyetleri ve anti-kanser fonksiyonlarından dolayı popülarite elde etmiş ve dünya genelinde üretimi ve tüketimi sürekli artmaktadır. Bununla birlikte ticareti yapılan ilk meyve Flavr Savr adını alan domates olup 1994/1996 yıllarında marketlerdeki yerini almıştır ancak beklentileri karşılayamadığından üretimi durdurulmuştur. Bu tez projesi kapsamında tüm dünyada yetiştirilen ve ülkemizin her geçen gün daha çok miktarda ithal ettiği domates bitkisinde kalitatif transgen içerikleri belirlendi. Avrupa birliğince onaylanmış pek çok transgenik üründe düzenleyici diziler olarak kullanılan 35S promotör, nos terminatör, Pat, Sam_k, PG, cry1Ac ve NptII belirlenmesine dayanan PCR analizlerinin kalitatif olarak taraması yapıldı.
Özet (Çeviri)
Due to the rapidly increasing world population and limited agricultural areas, increasing agricultural productivity is a necessity. For this reason, many modified genetically modified crops are rapidly adopted throughout the world due to their reduced cost and other useful properties in agricultural production. Many genetically modified plant varieties are planted or imported world-wide. The use of these crops has some concerns as it can be a biodiversity and human health impact in the long run. The cultivation of transgenic crops in our country is prohibited by the biosecurity law published in the Official Gazette dated 26 March 2010 and numbered 27533. Genetic engineering and the development of plant biotechnology have opened great opportunities for engineering plants in tomato plants. In recent years, lycopene, which is contained in tomatoes, has gained popularity due to anti-oxidative activities and anticancer functions, and its production and consumption are increasing all over the world. However, the first fruit to be traded was tomato, which was named as Flavr Savr. It took its place in the markets in 1994/1996 but production was stopped because it could not meet expectations. Within the scope of this thesis project, qualitative transgenic contents of tomato plants grown all over the world and imported by our country more and more every day were determined. Qualitative screening of PCR assays based on the 35S promoter, nos terminator, Pat, Sam_k, PG, Cry1Ac and NptII determinations used as regulatory sequences in several transgenic lines approved in the European Union was performed.