Vladimir Putin Dönemi Rusya'nın Ortadoğu politikası: Suriye örneği
Russia's Middle East policy in the Vladimir Putin Era: Reference of Syria
  1. Tez No: 505283
  2. Yazar: ZHAINAGUL ZHOLDOSHBEK KYZY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF BEHİÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Dış Politika, Suriye Krizi, Güvenlik, Enerji Politikaları, Russia, Foreign Policy, Syria Crisis, Security, Energy Policies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
1990 yılının sonuna doğru Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından sonra halefi olarak Rusya bağımsızlığını kazanmıştır. Rusya yeni aktör olarak sisteme katıldığı günden itibaren dış politikasında yeni arayışlara girmiş ve önceliklerini belirlemeye çalışmıştır. Yeni sistemde SSCB döneminden kalan sorunların çözümünde aktif rol almaya çalışan ve kendi nüfuzunu genişletmeye özen gösteren Rusya post-sovyet coğrafyaları kendi kontrolüne almaya çalışırken Ortadoğu bölgesinde de gücünü tekrar arttırarak uluslararası politikada başat güç ve yeniden süper güç olma yolunda ilerlemektedir. Ayrıca, Vladimir Putin'in devlet başkanı olmasından sonra Rusya uluslararası politikada söz sahibi olmakla beraber Ortadoğu'da ve özellikle Suriye'de etkinliğini sürekli arttırmakta ve konumunu kuvvetlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract Russia had become an independent and successor state after the fall of the USSR at the end of 1990. Since Russia has attented to the new international system as a new actor it has began to search new approaches and tried to define priorities of its foreign policy. Russia, trying to be active on resolving problems left unsolved by USSR, is moving to be again main power and super power in the new international system as being active in the Middle East when it had tried to keep post-soviet area under the control. Russia has became as important power in the internetional system as Putin became a president and strengthened its position in the Middle East, especially, Russia is increasing its strength in Syria consistently and strengthened position there.