Kaynak tüketim muhasebesi ve bir üretim işletmesinde uygulama
Resource consumption accounting and an application in a manufacturing company
  1. Tez No: 505286
  2. Yazar: İRFAN FARUK TANIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF NURSUN DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaklar, kaynak tüketimi, ürün maliyetleri, atıl kapasite, Resources, resource consumption, production costs, idle capacity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Geçmişten bugüne süre gelen maliyet araştırmaları sonucunda, bir çok maliyet sistemi ortaya atılmış ve uygulanmıştır. Kaynak tüketim muhasebesi sistemi de bu sistemlerden bir tanesidir. Geçmişte kullanılan maliyet sistemlerinin, ihtiyaç duyulan verileri yeterince ve açık bir şekilde üretememesi, KTM sistemine olan ihtiyacı ön plana çıkarmıştır. Gerek kaynak odaklı prensiplere sahip olması gerekse atıl kapasiteyi ürünlere yüklememesi, KTM'yi işletmelere stratejik fayda sağlayabilen bir etken haline getirmiştir. Bu akademik çalışmada, yerli silah sanayisinde faaliyet gösteren bir üretim işletmesinde uygulama yapılmıştır. Yapılan uygulamada işletmeden elde edilen veriler, kaynak tüketim muhasebesi sistemiyle analiz edilerek kaynak havuzları oluşturulmuştur. Daha sonra KTM sisteminin prensiplerine uygun şekilde dağıtımları yapılarak, atıl kapasite ve atıl kapasiteye ait maliyet tespit edilmiştir. Bu sayede KTM sistemi, tespit edilen verileri kullanarak üretim maliyetlerini daha doğru belirlemekte, yönetimin dikkatini atıl kapasite ve buna ilişkin maliyetlere çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Many accounting systems have been created and employed by companies as a result of cost research since the past centuries. Recource consumption accounting (RCA) is one of these systems. Traditional cost accounting systems employed in the past decades required a necessity for the resource consumption accounting system since they were not able to produce data needed by many companies. The RCA, on the one hand focussing on resources and on the other not allocating idle capacity costs to products, therefore, provides a strategic benefit to the companies. In this study, an investigation has been conducted on a company which belongs to shotgun manufacturing sector in Turkey. The data received from the company was analysed using the RCA system by creating resource pools. Then, the resource costs were allocated to activities using the RCA principles, idle capacity was identified, and costs regarding the idle capacity were determined. By doing so, the RCA system identifies production costs better, and directs the attention of management to both idle capacity and the costs incur as a result of the idle capacity.