Larinksin skuamöz hücreli karsinomunda sox2 ekspresyonunun prognostik parametreler ile ilişkisi
Relationship between sox2 expressions with prognostic parameters in larenx skuamous cell carcinoma
- Tez No: 505317
- Danışmanlar: DR. SEYHAN ÖZAKKOYUNLU HASÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Larinksin skuamöz hücreli karsinomu, SOX2, prognoz, immünohistokimya, Laryngeal squamous cell carcinoma, SOX2, prognosis, immunohistochemistry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: Larinks skuamöz hücreli karsinom(LSHK)'u baş ve boyun bölgesinde en sık izlenen malignitedir. LSHK'lu hastalarda sağ kalımın en anlamlı prognostik belirleyicisi metastatik servikal lenf nodu varlığı veya yokluğudur. Diferansiyasyon derecesi, klinik evre, tümör boyutu, yerleşim yeri ve invazyon derinliği gibi olası prognostik belirleyiciler değerlendirilmiştir fakat hiçbirinin klinik olarak değeri kanıtlanmamıştır. Bu nedenle tümörün biyolojik davranışını tanımakta yardımcı olabilecek yeni parametrelerin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı LSHK'unda klinikopatolojik parametreler ile SOX2 ekspresyonu arasında korelasyon olup olmadığını araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza 2012-2016 yılları arasında Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Patoloji Anabilim Dalı'nda larinks skuamöz hücreli karsinomu tanısı almış, total larinjektomi ve bilateral boyun lenf nodu diseksiyonu yapılmış yaşları 40-82 arasında değişen, 2'sı kadın, 59'u erkek 61 olgu incelemeye alınmıştır. BULGULAR: Olguların %83,6'sında SOX2 ekspresyonu tespit edildi. SOX2 aşırı ekspresyonu ile tümörün yerleşim yeri, diferansiyasyon derecesi, lenf nodu metastazı, perinöral invazyon ve vasküler invazyon arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken, kıkırdak invazyonu arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Ayrıca diferansiyasyon derecesi ile perinöral invazyon, vasküler invazyon, lenf nodu metastazı arasında anlamlı ilişki bulunurken, kıkırdak invazyonu ile anlamlı ilişki görülmemiştir. Yine perinöral invazyon ile vasküler invazyon arasında da anlamlı ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. SONUÇ: Bu bulgularla SOX2 ekspresyonunun LSHK'unda kötü prognoz hakkında fikir verebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Laryngeal squamous cell carcinoma (LSCC) is the most common head and neck malignancy. The most significant prognostic indicator of survival in patients with LSCC is the presence or absence of metastatic cervical nodes. In squamous cell carcinoma of the larynx, many factors have been evaluated as possible prognostic indicators, such as histologic grade, clinical stage, size and location of tumor, depth of invasion, but none have proven to have any real clinical value. Therefore, it is important to define new prognostic indicators which may help to recognize the biological behaviour of the tumor. The aim of this study is to investigate whether there is a correlation between SOX2 expression and the clinicopathological features in laryngeal squamous cell carcinoma. MATERIALS AND METHODS: Our study was performed on 61 patients with laryngeal squamous cell carcinoma who had undergone total laryngectomy and bilateral neck lymph node dissection in Sisli Etfal Hamidiye Health Practice and Research Center Pathology Department between 2012 and 2016. 61 cases were examined with 59 male, 2 female and the ages ranging from 40 to 82. RESULTS: SOX2 expression was detected in %83,6 of cases. There was a statistically significant relationship between SOX2 overexpression and location, histologic differentiation, lymph node metastasis, perineural invasion and vascular invasion, but no significant correlation was found between cartilage invasion. In addition, there was a significant relationship between tumor differentiation, perineural invasion, vascular invasion and lymph node metastasis, but no significant relationship was found with cartilage invasion. There was also a significant relationship between perineural invasion and vascular invasion. CONCLUSION: With these findings we have concluded that SOX2 expression in LSCC can predict poor prognosis.