25-hidroksivitamin-D3 (25-VD3) eksikliğinin nazal polipli kronik rinosinüzit kliniği ve histopatolojisi üzerine etkisi
The effect of 25-hydroxyvitamin-D3 (25-VD3) deficiency on nasal polyplic chronic rinosinutitis clinic and histopathology
- Tez No: 505316
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN PINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: vitamin D3(VD3), nazal polipli kronik rinosinüzit (KRS-NP), Lund MacKay skorlama (LM), modifiye Lund Kennedy skorlama (MLK), eozinofili, global osteit skorlama sistemi, vitamin D3(VD3), nasal polyp, chronic rhınosinusitis (CRSwNP), Lund MacKay score system (LM), modified Lund Kennedy score system (MLK), eosinophilia, global osteit score system
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Nazal polipler, nazal kavite mukozasında veya nazal sinüslerin mukozalarında ortaya çıkan benign lezyonlardır. Nazal poliplerin etiyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Patofizyolojisi ile ilgili birçok teori anlatılmasınarağmen, nazal poliplerin immünolojik inflamatuar süreçlerinin sebebi hala ayrıntısıyla tanımlanamamıştır.İmmün sistemin baskılandığı durumlar, lokal konak faktörleri, stafilokoksüper antijenler, mantar kolonizasyonu ile indüklenmiş eozinofilik inflamasyon,osteoitler, biyofilmler ve son yıllarda vitamin D3 eksikliği etiolojik nedenler arasında yer almıştır. Bu çalışmada Vitamin D3(VD3) eksikliğinin nazal polipli kronik rinosinüzit (KRS-NP) hastalarında kliniğin şiddeti üzerine etkisini araştırdık. 41 KRS-NP'li hasta ve kontrol grubu içinseptoplasti yapılan 31 hasta çalışmaya dahil edildi.Hastaların yaş,cinsiyet,sigara, atopi,aspirinle alevlenen solunum yolu hastalığı (AASH),astım gibi demografik verileri ve ek hastalıkları kaydedildi.Tüm hastalardan preop 1 haftalık süre içerisinde serum VD3 düzeyi çalışılması için örnek alındı.Yine tüm KRS-NP hastalarına preop 1 ay içerisinde PNS BT çekildi. Tüm hastaların endoskopik fizik muayene bulgularını modifiye Lund Kennedy (MLK) skorlama sistemi kullanılarak derecelendirildi.PNS BT görüntülerinde mukozal hastalığın şiddetini ölçmek için Lund MacKay (LM) skorlama sistemi,osteitis derecesini belirlemek için ise global osteitis skorlama sistemi kullanıldı.KRS-NP nedeni ile endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) uygulanan hastalardan intraoperatif histopatolojik inceleme için alınan örneklerde eozinofili varlığına bakıldı. Eozinofili pozitif olan hastalarda endoskopi ve BT skoru eozinofili pozitif olmayan hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05). Sonuç olarak; VD3 düzeyi ile osteit skoru, eozinofili pozitifliği, endoskopi ve BT skoru arasında herhangi bir ilişki olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nasal polyps are benign lesions that occur in the nasal cavity mucosa or in the mucous membranes of the nasal sinuses. The aetiology of nasal polyps is not exactly known. Despite the many theories about pathophysiology, the cause of nasal polyps is still unknown due to the immunological inflammatory processes. Localized host factors, staphylococci pertantigens, eosinophilic inflammation induced by fungal colonization, osteoides, biofilms and 25 vitamin D3 deficiencies in recent years have been among the etiologic causes of the immune system. In this study we investigated the effect of 25VD3 deficiency on the severity of the clinic in patients with nasal polyposis chronic rhinosinusitis. Thirty-one patients who underwent septoplasty were included in the study for 41 CRSwNP patients and control group. Demographic data such as age, gender, smoking, atopy, aspirin-induced respiratory disease, asthma and additional diseases were recorded. From all patients within 1 week of preop were taken samples for studying serum VD3 level. Again, all CRSwNP patients had PNS CT within 1 month of preop. Endoscopic physical examination findings of all patients were graded using the modified Lund Kennedy scoring system. The Lund MacKay scoring system was used to measure the severity of mucosal disease in the PNS CT images and the global osteoitis scoring system was used to determine the degree of osteitis. Eosinophilia was assessed in the samples taken for intraoperative histopathologic examination from patients who underwent FESS with CRSwNP. Endoscopy and CT scoring were significantly higher in patients with eosinophilia than patients without eosinophilia (p 0.05). As a result; we found that there was no relationship between Vit. D level osteide scoring, eosinophilia positivity, and endoscopy and CT scoring.