Hamzanâme (27.cilt) (İnceleme-metin-sözlük)
Hamzanâme
  1. Tez No: 505344
  2. Yazar: VAHİDE ÜNVER ÇOPURSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hz. Hamza, Eski Anadolu Türkçesi, Halk dili, Menkıbe, Hamzanames through Hz. Hamza, Old Anatolian Turkish, Public language, The menkıbe
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Hamzavî'nin 14. yüzyılda yazıya geçirdiği Hamzanâme, Anadolu sahasında gelişen Türk edebiyatında yer almasıyla birlikte geniş hacme sahip olan bir metindir. Hamzanâme'nin herkes tarafından bilinen 72 cildi mevcuttur. Hamzanâme üzerinde yeteri kadar çalışma olmadığı için bizde bu geniş eserin 27. cildin üzerinde durmaya çalıştık. Bu çalışmamızda ilk olarak metnin dil hususiyetlerinin üzerinde durduk. Ardından da metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Son olarak metinde yer alan bütün kelimeleri sözlük çalışmamıza dahil ederek ayrıntılı bir şekilde ele aldık.
Özet (Çeviri)
Hamzaname, written by Hamzawi in the 14th century, is an important subject with a large volume with his participation in the Turkish literature which developed in Anatolia. Hamzanâme has 72 skin known by everyone. Since we do not have as much work on Hamzanâme as we are, we have tried to stand on 27th of this large piece. In this study, we first emphasized the language characteristics of the text. Then we did the transcription of the text. Finally, we dealt with all the words in the text in detail, including my dictionary work.